Izložba“Snimatelji u srpskom igranom filmu” od 22. oktobra

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Izložba “Snimatelji u srpskom igranom filmu” Maje Medić biće otvorena 22. oktobra u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC).

Projekat je nastao povodom izlaska istoimene monografije iste autorke, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i sama izložba. Nova postavka će trajati sve do januara 2022. godine, a svečanog, zvaničnog otvaranja neće biti zbog situacije sa pandemijom, već će u petak posetioci moći da je pogledaju od 12 sati, dok je ostalim danima radno vreme galerije od 16 do 21 sat.

Monografija se sastoji od 30 razgovora sa snimateljima koji su stvarali, ali i dalje rade, u rasponu od početka prošlog veka do danas. Knjiga je bogato ilustrovana kadrovima iz filmova i fotografijama sa snimanja, sadrži i popis - filmografiju svih snimatelja dugometražnih igranih ostvarenja, koja će se takođe naći na izložbi. Autorka Maja Medić je sabrala razgovore koji otkrivaju izuzetan raspon posvećenosti i kreativnosti koja je primerena tvorcima pokretnih slika, pri čemu je ova knjiga, uz tekst i fotografije, istovremeno i veoma važan dokument za srpsku kinematografiju.

Snimatelji, odnosno direktori fotografije predstavljaju članove najužeg autorskog tima koji stvara igrani film. Oni su najbliži saradnici reditelja, zaslužni za vizuelno ostvarenje zamisli reditelja ideja, tako da je neophodno da publika malo bolje upozna te ljude i sve šta njihova profesija podrazumeva.

O samoj knjizi, reditelj i profesor Goran Marković je zapisao u recenziji-“Maja je, po mome mišljenju, napravila pionirski korak u rasvetljavanju umetnosti tvorca filmske slike”.

Njegov mlađi kolega, režiser Srdan Golubović i profesor na FDU, napisao je kako je ovaj pogled na kinematografiju, kulturu i zemlju, kroz prizmu filmskih snimatelja i direktora fotografije, jedinstvena i vizuelno uzbudljiva hronika filmske umetnosti - istorija srpskog i jugoslovenskog filma posmatrana nekim drugim očima. Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Filmskog centra Srbije, a kustoskinja je Vesna Danilović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana