Избори на КиМ: Затворена бирачка мјеста, први прелиминарни резултати око 21 час

Срна, Танјуг
Избори на КиМ: Затворена бирачка мјеста, први прелиминарни резултати око 21 час

ПРИШТИНА - Сва бирачка мјеста на Косову и Метохији затворена су након одржаних локалних избора, речено је Срни у Централној изборној комисији (ЦИК).

Биралишта су затворена у 19 часова, а право гласа још ће моћи да остваре они који су се у то вријеме затекли на гласачком мјесту.
Први прелиминарни резултати из сједишта политичких партија, група грађана и штабова самосталних кандидата, биће саопштавани око 21 час.

Непосредно прије затварања секретар ЦИК-а Бурим Ахметај је рекао да је све спремно за пребројавање гласова.

Према посљедњим подацима Централне изборне комисије на локалним изборима на Косову и Метохији данас је гласало 42, 85 одсто уписаних бирча, а највећа излазност забиљежена је у српским срединама.

У Лепосавићу је до 19 часова гласало 74,21, Звечану 83,81 одсто, Зубином Поток 64,66, а у сјеверном дијелу Косовске Митровице 68,94 одсто бирача.

У Обилићу је гласало 51,68, а у Грачаници 43,16 одсто, Штрпцу 56,68 процената уписаних бирача.

Како јавља извјештач Танјуга, у општинама са већинским српским становништвом није било инцидената нити неправилности током гласања, док је у општинама Клокот и Малишево, у којима живе претежно Албанци, дошло до хапшења због давања мита и куповине гласова.

Грађани су бирали градоначелнике и одборнике у 38 општина, од којих је 10 са српском већином, а Срби су имали кандидате за предсједнике у 11 локалних самоуправа.

У 10 српских општина на КиМ укупно је било 26 кандидата за предсједнике општина, до којих су 18 били кандидати српских листа, а осам представници албанских странака.

Локално руководство бира се на четири године.

Према подацима ЦИК-а право гласа сутра имало је 1.885.448 грађана, а за изборе су била отворена 883 бирачка центра са укупно 2.477 бирачких мјеста.

На локалним изборима учествовала су укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина.

Локалне изборе на КиМ надгледала су 3.352 полицајца и 80 тужилаца.

Гласачки материјал послије поноћи биће пренијет у центар за пребројавање у Приштину гдје ће „прво бити регистровани сви условни листићи - гласање ван мјеста боравишта“.

Тада ће почети пребројавање гласова које ће, према процјени ЦИК-а, трајати недјељу дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана