Izbori na KiM: Zatvorena biračka mjesta, prvi preliminarni rezultati oko 21 čas

Srna, Tanjug
Izbori na KiM: Zatvorena biračka mjesta, prvi preliminarni rezultati oko 21 čas

PRIŠTINA - Sva biračka mjesta na Kosovu i Metohiji zatvorena su nakon održanih lokalnih izbora, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Birališta su zatvorena u 19 časova, a pravo glasa još će moći da ostvare oni koji su se u to vrijeme zatekli na glasačkom mjestu.
Prvi preliminarni rezultati iz sjedišta političkih partija, grupa građana i štabova samostalnih kandidata, biće saopštavani oko 21 čas.

Neposredno prije zatvaranja sekretar CIK-a Burim Ahmetaj je rekao da je sve spremno za prebrojavanje glasova.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42, 85 odsto upisanih birča, a najveća izlaznost zabilježena je u srpskim sredinama.

U Leposaviću je do 19 časova glasalo 74,21, Zvečanu 83,81 odsto, Zubinom Potok 64,66, a u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice 68,94 odsto birača.

U Obiliću je glasalo 51,68, a u Gračanici 43,16 odsto, Štrpcu 56,68 procenata upisanih birača.

Kako javlja izvještač Tanjuga, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nije bilo incidenata niti nepravilnosti tokom glasanja, dok je u opštinama Klokot i Mališevo, u kojima žive pretežno Albanci, došlo do hapšenja zbog davanja mita i kupovine glasova.

Građani su birali gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi su imali kandidate za predsjednike u 11 lokalnih samouprava.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je bilo 26 kandidata za predsjednike opština, do kojih su 18 bili kandidati srpskih lista, a osam predstavnici albanskih stranaka.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine.

Prema podacima CIK-a pravo glasa sutra imalo je 1.885.448 građana, a za izbore su bila otvorena 883 biračka centra sa ukupno 2.477 biračkih mjesta.

Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

Lokalne izbore na KiM nadgledala su 3.352 policajca i 80 tužilaca.

Glasački materijal poslije ponoći biće prenijet u centar za prebrojavanje u Prištinu gdje će „prvo biti registrovani svi uslovni listići - glasanje van mjesta boravišta“.

Tada će početi prebrojavanje glasova koje će, prema procjeni CIK-a, trajati nedjelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana