Ивица Дачић: Пандемија ће одгодити рјешавање питања Косова и Метохије

Срна
Ивица Дачић: Пандемија ће одгодити рјешавање питања Косова и Метохије

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће пандемија вируса корона у свијету одгодити разрјешење питања Косова и Метохије, иако је Београд спреман за наставак дијалога и не одговара му одгађање рјешења.

- Нама не одговара одлагање, и то све време истичемо. Србију већ годинама сви у свету препознају као неког ко жели решење и ко на том решењу ради конструктивно и одговорно, зато нас и уважавају. Наша позиција је у том погледу чврста и сасвим јасна, тако да спремни чекамо период после пандемије да у било ком тренутку наставимо разговоре - рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Говорећи о односу ЕУ према Србији у борби против КовидА-19, Дачић је рекао да је Унија послала помоћ колико је и када могла, на чему је Србија захвална, али да је, као држава кандидат за чланство, очекивала брже реаговање.

- Као држава кандидат за чланство, која је најближа уласку у ЕУ, имамо многе обавезе према ЕУ које испуњавамо, па нам то даје пуно право да очекујемо да нас ЕУ третира као свог у оваквим тешким тренуцима - рекао је Дачић.

Истичући да је чланство у ЕУ и даље спољнополитички приоритет Србије, јер је то у њеном најбољем интересу, Дачић је напоменуо да ће период послије кризе бити и период преиспитивања како функционише Унија.

- Ово није прва криза у којој је ЕУ прешла преко својих темељних начела, сетите се само мигрантске кризе 2015. године, када су једна по једна чланица затварале своје границе, рушећи споразуме о слободи кретања и прихватању азиланата. Србија је и тада била много већи Европљанин од многих у ЕУ, а и сада је - рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је помоћ из Русије стигла на вријеме, а да је све што је стигло из Русије од велике користи за Србију, и материјал и рад руских стручњака.

- Морамо да памтимо да је у Србију увек стизала помоћ из Русије, кад год је нека невоља снашла наш народ, и тако је и сада. Све време откако је избила ова здравствена криза, у сталној смо вези са највишим руским Функционерима, ја сам већ неколико пута разговарао са Сергејом Лавровом, и као прави пријатељи смо решавали конкретна питања која се тичу наших грађана и помоћи која је упућена у Србију - поручио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана