Ivica Dačić: Pandemija će odgoditi rješavanje pitanja Kosova i Metohije

Srna
Ivica Dačić: Pandemija će odgoditi rješavanje pitanja Kosova i Metohije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će pandemija virusa korona u svijetu odgoditi razrješenje pitanja Kosova i Metohije, iako je Beograd spreman za nastavak dijaloga i ne odgovara mu odgađanje rješenja.

- Nama ne odgovara odlaganje, i to sve vreme ističemo. Srbiju već godinama svi u svetu prepoznaju kao nekog ko želi rešenje i ko na tom rešenju radi konstruktivno i odgovorno, zato nas i uvažavaju. Naša pozicija je u tom pogledu čvrsta i sasvim jasna, tako da spremni čekamo period posle pandemije da u bilo kom trenutku nastavimo razgovore - rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Govoreći o odnosu EU prema Srbiji u borbi protiv KovidA-19, Dačić je rekao da je Unija poslala pomoć koliko je i kada mogla, na čemu je Srbija zahvalna, ali da je, kao država kandidat za članstvo, očekivala brže reagovanje.

- Kao država kandidat za članstvo, koja je najbliža ulasku u EU, imamo mnoge obaveze prema EU koje ispunjavamo, pa nam to daje puno pravo da očekujemo da nas EU tretira kao svog u ovakvim teškim trenucima - rekao je Dačić.

Ističući da je članstvo u EU i dalje spoljnopolitički prioritet Srbije, jer je to u njenom najboljem interesu, Dačić je napomenuo da će period poslije krize biti i period preispitivanja kako funkcioniše Unija.

- Ovo nije prva kriza u kojoj je EU prešla preko svojih temeljnih načela, setite se samo migrantske krize 2015. godine, kada su jedna po jedna članica zatvarale svoje granice, rušeći sporazume o slobodi kretanja i prihvatanju azilanata. Srbija je i tada bila mnogo veći Evropljanin od mnogih u EU, a i sada je - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da je pomoć iz Rusije stigla na vrijeme, a da je sve što je stiglo iz Rusije od velike koristi za Srbiju, i materijal i rad ruskih stručnjaka.

- Moramo da pamtimo da je u Srbiju uvek stizala pomoć iz Rusije, kad god je neka nevolja snašla naš narod, i tako je i sada. Sve vreme otkako je izbila ova zdravstvena kriza, u stalnoj smo vezi sa najvišim ruskim Funkcionerima, ja sam već nekoliko puta razgovarao sa Sergejom Lavrovom, i kao pravi prijatelji smo rešavali konkretna pitanja koja se tiču naših građana i pomoći koja je upućena u Srbiju - poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana