Ивана Васић Инглиш: Србија има врхунске филмске професионалце

Тањуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Костимограф Ивана Васић Инглиш са искуством рада у холивудским пројектима, била је гошћа нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор, у којој је ексклузивно открила како ће изгледати костими за маркетиншку кампању представљања Србије на предстојећој Еџпо изложби у Дубајиу.

. Васић Инглиш каже да је добила позив од Лазара Бодроже, млађег брата њеног дугогодишњег сарадника Стевана Бодроже, да се прикључи креативном тиму који ће осмислити кампању за представљања Србије на Еџпо изложби у Дубајиу.

"Мој први задатак је био да дизајнирам костиме за видео који ће представљати идеју Српског павиљона у Дубајиу. Лазар и ја смо највише разговарали о мом искуству дизајнирања костима за америчку тв серију "Предстража" и имплементацији словенског фолклора у костиме који комуницирају са савременом публиком" каже Васић Инглиш.

Како каже финално рјешење нашли су идеји да Винча буде тема Српског павиљона у Дубајиу на Еџпо изложби. "Винча је преседан у неолитском културама јер нису пристали да буду на нивоу свих осталих заједница из тог доба, већ су имали ковани новац и систем знакова који је безмало представљао писмо.

Онда смо одлучили да на шаљив начин искористимо неке теорије које доказују да су у Винчи заправо били ванземаљци и направимо костиме који спајају праисконске идеје наслијеђа са нашим футуристичким замислима које треба да представе Србију у Дубајиу" каже Васић Инглиш. Ивана Васић Инглиш је удата за продуцента Џонатана Инглиша који са великим успјехом у Србији снима америчку тв серију "Престража".

"Било је логично да ме изаберу за костимографа и одлучила сам да у костиме имплементирам сопствено наслијеђе. Да су отишли у северну Европу добили би Викинге, али када су већ у Београду добили су Словене. Продуцентима се то допало јер сам нашла начин да им прикажем старословенску естетику и серија је била преплављена иконографијом која је локално препознатљива" каже Васић Инглиш.

Она је учествовала у настајању недавно снимљеног филма "Тhе Маchinе" у Београду. "Филм америчке компаније " Legendary entertainment " под називом "Тhe Machine" у режији Питера Атенсиа, са Марком Хамилом познатијим као Лук Скајвокер, одличан је маркетинг за Србију као дестинацију у којој успjешно функционишу иностране филмске екипе. Било је напорно и спектакуларно и могу да кажем да смо снимили узбудљиву акциону комедију" казала је Васић Инглиш.

Како каже од када је њен супруг, продуцент Џонатан Инглиш дошао у Београд, постао је страствени рекламер наших фомских радника. "Србија има врхунске филмске професионалце. Џонатан није само запослио српске филмске ауторе већ су се у продукцији тв серије "Предстража" нашли и наши редтељи, што је прилични преседан у сервисној кинематографији" рекла  је Васић Инглиш.

Наше екипе су буквално спектакуларне јер сви који из свијета дођу да снимају у Србији напомињу да овде проналазе озбиљније професионалце него што је то случај у њиховим државама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана