Ivana Vasić Ingliš: Srbija ima vrhunske filmske profesionalce

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Kostimograf Ivana Vasić Ingliš sa iskustvom rada u holivudskim projektima, bila je gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor, u kojoj je ekskluzivno otkrila kako će izgledati kostimi za marketinšku kampanju predstavljanja Srbije na predstojećoj Edžpo izložbi u Dubajiu.

. Vasić Ingliš kaže da je dobila poziv od Lazara Bodrože, mlađeg brata njenog dugogodišnjeg saradnika Stevana Bodrože, da se priključi kreativnom timu koji će osmisliti kampanju za predstavljanja Srbije na Edžpo izložbi u Dubajiu.

"Moj prvi zadatak je bio da dizajniram kostime za video koji će predstavljati ideju Srpskog paviljona u Dubajiu. Lazar i ja smo najviše razgovarali o mom iskustvu dizajniranja kostima za američku tv seriju "Predstraža" i implementaciji slovenskog folklora u kostime koji komuniciraju sa savremenom publikom" kaže Vasić Ingliš.

Kako kaže finalno rješenje našli su ideji da Vinča bude tema Srpskog paviljona u Dubajiu na Edžpo izložbi. "Vinča je presedan u neolitskom kulturama jer nisu pristali da budu na nivou svih ostalih zajednica iz tog doba, već su imali kovani novac i sistem znakova koji je bezmalo predstavljao pismo.

Onda smo odlučili da na šaljiv način iskoristimo neke teorije koje dokazuju da su u Vinči zapravo bili vanzemaljci i napravimo kostime koji spajaju praiskonske ideje naslijeđa sa našim futurističkim zamislima koje treba da predstave Srbiju u Dubajiu" kaže Vasić Ingliš. Ivana Vasić Ingliš je udata za producenta Džonatana Ingliša koji sa velikim uspjehom u Srbiji snima američku tv seriju "Prestraža".

"Bilo je logično da me izaberu za kostimografa i odlučila sam da u kostime implementiram sopstveno naslijeđe. Da su otišli u severnu Evropu dobili bi Vikinge, ali kada su već u Beogradu dobili su Slovene. Producentima se to dopalo jer sam našla način da im prikažem staroslovensku estetiku i serija je bila preplavljena ikonografijom koja je lokalno prepoznatljiva" kaže Vasić Ingliš.

Ona je učestvovala u nastajanju nedavno snimljenog filma "The Machine" u Beogradu. "Film američke kompanije " Legendary entertainment " pod nazivom "The Machine" u režiji Pitera Atensia, sa Markom Hamilom poznatijim kao Luk Skajvoker, odličan je marketing za Srbiju kao destinaciju u kojoj uspješno funkcionišu inostrane filmske ekipe. Bilo je naporno i spektakularno i mogu da kažem da smo snimili uzbudljivu akcionu komediju" kazala je Vasić Ingliš.

Kako kaže od kada je njen suprug, producent Džonatan Ingliš došao u Beograd, postao je strastveni reklamer naših fomskih radnika. "Srbija ima vrhunske filmske profesionalce. Džonatan nije samo zaposlio srpske filmske autore već su se u produkciji tv serije "Predstraža" našli i naši redtelji, što je prilični presedan u servisnoj kinematografiji" rekla  je Vasić Ingliš.

Naše ekipe su bukvalno spektakularne jer svi koji iz svijeta dođu da snimaju u Srbiji napominju da ovde pronalaze ozbiljnije profesionalce nego što je to slučaj u njihovim državama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana