Кецмановић: Историјски значај предстојеће посебне сједнице парламента Српске

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- Српски политиколог, академик Ненад Кецмановић, оцијенио је да предстојећа сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању ентитетских надлежности за Српску има историјски значај и представља "Дан Де".

"Парадоксално, јер успостављање уставног стања у складу са Дејтонским споразумом требало би да буде нешто нормално, а не изузетно", рекао је Кецмановић у Београду на трибини "Република Српска – враћање отетих уставних надлежности", у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Он је напоменуо да ће се сједница одвијати на ентитетској територији, у оквиру институција система и у границама БиХ, тако да не угрожава ни мир ни стабилност ни у земљи, а камоли у региону.

"До краја овог мјесеца Српска одлучује да ли ће живјети пуним уставним капацитетом или је ускоро неће ни бити", каже Кецмановић.

Он подсјећа да су Српској током четврт вијека, по систему "скуване жабе", једна по једна одузимане надлежности и грађани су систематски постепено навикавани да Српска функционише са трећином свог уставног капацитета. А онда је, додао је, дошао на ред завршни ударац под девизом "повратка незавршеним пословима у Босни" и "јединственог дјеловања САД и ЕУ".

Кецмановић наводи да је некадашњи високи представник Валентин Инцко реактивирао "бонске надлежности" и наметнуо закон о вербалном деликту, а да је Кристијан Шмит, нерегуларно промовисан у високог представника, посегао и за пољопривредним земљиштем и шумама Српске, али се посегло и за ријекама, јер муслиманско Сарајево је још раније оспорило да Српска са матицом гради хидроцентралу Бук бијела на Дрини.

"Још су јој (Српској) остале баре, јаруге и ваздух да би Срби могли на сламку да пију, једу и дишу. Неће јој остати ни име Република Српска јер је одавно оспорено. Дакле, неће опстати ни као развлашћена празна љуштура. Засједање Народне скупштине је `Дан Де` за Републику Српску", рекао је Кецмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана