Kecmanović: Istorijski značaj predstojeće posebne sjednice parlamenta Srpske

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Srpski politikolog, akademik Nenad Kecmanović, ocijenio je da predstojeća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju entitetskih nadležnosti za Srpsku ima istorijski značaj i predstavlja "Dan De".

"Paradoksalno, jer uspostavljanje ustavnog stanja u skladu sa Dejtonskim sporazumom trebalo bi da bude nešto normalno, a ne izuzetno", rekao je Kecmanović u Beogradu na tribini "Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je napomenuo da će se sjednica odvijati na entitetskoj teritoriji, u okviru institucija sistema i u granicama BiH, tako da ne ugrožava ni mir ni stabilnost ni u zemlji, a kamoli u regionu.

"Do kraja ovog mjeseca Srpska odlučuje da li će živjeti punim ustavnim kapacitetom ili je uskoro neće ni biti", kaže Kecmanović.

On podsjeća da su Srpskoj tokom četvrt vijeka, po sistemu "skuvane žabe", jedna po jedna oduzimane nadležnosti i građani su sistematski postepeno navikavani da Srpska funkcioniše sa trećinom svog ustavnog kapaciteta. A onda je, dodao je, došao na red završni udarac pod devizom "povratka nezavršenim poslovima u Bosni" i "jedinstvenog djelovanja SAD i EU".

Kecmanović navodi da je nekadašnji visoki predstavnik Valentin Incko reaktivirao "bonske nadležnosti" i nametnuo zakon o verbalnom deliktu, a da je Kristijan Šmit, neregularno promovisan u visokog predstavnika, posegao i za poljoprivrednim zemljištem i šumama Srpske, ali se poseglo i za rijekama, jer muslimansko Sarajevo je još ranije osporilo da Srpska sa maticom gradi hidrocentralu Buk bijela na Drini.

"Još su joj (Srpskoj) ostale bare, jaruge i vazduh da bi Srbi mogli na slamku da piju, jedu i dišu. Neće joj ostati ni ime Republika Srpska jer je odavno osporeno. Dakle, neće opstati ni kao razvlašćena prazna ljuštura. Zasjedanje Narodne skupštine je `Dan De` za Republiku Srpsku", rekao je Kecmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana