Иринеј затражио од Трампа да интервенише код црногорске Владе

Срна
Иринеј затражио од Трампа да интервенише код црногорске Владе

ЊУЈОРК - Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј замолио је америчког предсједника Доналда Трампа да интервенише код Владе Црне Горе да хитно престану и одустану од прогона по вјерској основи и од одузимања вијековима старих богомоља.

Епископ источноамерички писао је Трампу поводом усвајања антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, те је том приликом указао на оштру злоупотребу вјерских слобода и права на посјед имовине у Црној Гори.

“Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само жељели да заштите своје светиње од насилног отимања”, наведено је у писму.

Владика Иринеј је истакао да се стиче утисак да је овај закон само изговор за конфискацију вјерских објеката подигнутих прије 1918. године, за које не постоји званична документација о власништву.

“У случају традиционалних вјера, попут Српска православне цркве /СПЦ/, која има историјско присуство које обухвата период од осам вијекова, то подразумијева губитак вјерског наслеђа и културне баштине”, додао је владика Иринеј.

Он је у писму истакао да је Трамп великодушно учинио вјерску слободу главним приоритетом спољне политике, те је у име вјерника СПЦ, српско-америчких грађана и становника САД позивао предсједника, Владу и институције САД, као и све невладине секторе који надгледају међународну вјерску слободу и људска права, да интервенишу код Владе Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана