Ховенијер: САД осудјују насиље, забринуте јер нема услова за изборе

Танјуг
Ховенијер: САД осудјују насиље, забринуте јер нема услова за изборе

ПРИШТИНА- Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је данас да Сједињене Америчке Државе осуђују оне који су примијенили насиље током инцидената у уторак на сјеверу КиМ и изражавају забринутост због тога што у овом тренутку не постоје услови за одржавање избора касније овог мјесеца.

„Сједињене Државе осуђују оне који су примијенили насиље током јучерашњих инцидената на сјеверу Косова. Прибјегавање насиљу и застрашивању, укључујуćи употребу експлозивне направе и угрожавање живота никада није прикладан метод протеста, ни под којим околностима", написао је Ховенијер на Твитеру.

Он је навео и да су САД "забринуте зато што у овом тренутку не постоје услови за одржавање предстојећих избора на сјеверу КиМ".

"Сигурност и безбједност свих грађана Косова треба да буду највиши приоритет. Тражимо од свих укључених да буду уздржани", написао је Ховенијер.

У сјеверном дјелу Косовске Митровице јуче у току дана чуло се више експлозија, када су албански чланови ОИК уз асистенцију наоружаних специјалаца насилно упали у просторије које користи изборна комисија, а сирене за узбуну огласиле су се и у Зубином Потоку, и Лепосавићу.

У Зубином Потоку су се чуле двије експлозије, а чланови општинске изборне комисије и припадници косовске полиције изашли су из зграде општине.

Косовска полиција саопштила је синоћ да је њена деминерска екипа неутралисала неексплодирану ручну гранату у просторијама Општинске изборне комисије (ОИК) у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана