Hovenijer: SAD osudjuju nasilje, zabrinute jer nema uslova za izbore

Tanjug
Hovenijer: SAD osudjuju nasilje, zabrinute jer nema uslova za izbore

PRIŠTINA- Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je danas da Sjedinjene Američke Države osuđuju one koji su primijenili nasilje tokom incidenata u utorak na sjeveru KiM i izražavaju zabrinutost zbog toga što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog mjeseca.

„Sjedinjene Države osuđuju one koji su primijenili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na sjeveru Kosova. Pribjegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave i ugrožavanje života nikada nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima", napisao je Hovenijer na Tviteru.

On je naveo i da su SAD "zabrinute zato što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje predstojećih izbora na sjeveru KiM".

"Sigurnost i bezbjednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani", napisao je Hovenijer.

U sjevernom djelu Kosovske Mitrovice juče u toku dana čulo se više eksplozija, kada su albanski članovi OIK uz asistenciju naoružanih specijalaca nasilno upali u prostorije koje koristi izborna komisija, a sirene za uzbunu oglasile su se i u Zubinom Potoku, i Leposaviću.

U Zubinom Potoku su se čule dvije eksplozije, a članovi opštinske izborne komisije i pripadnici kosovske policije izašli su iz zgrade opštine.

Kosovska policija saopštila je sinoć da je njena deminerska ekipa neutralisala neeksplodiranu ručnu granatu u prostorijama Opštinske izborne komisije (OIK) u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana