Хил: За Србију постоји само један пут, а то је Запад и ЕУ

Танјуг
Хил: За Србију постоји само један пут, а то је Запад и ЕУ

БЕОГРАД - Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оцијенио је да за Србију нема трећег пута, већ се избор своди на избор између Истока и Запада.

-За разлику од прошлости када се у Србији мислило да постоји трећи пут, да Србија није ни на Истоку ни на Западу, да је посебна и да иде својим путем, сада већина у Србији сматра да постоји прави пут и погрешан пут и жели да изабере тај прави пут. Мислим да за Србију постоји само један пут, а то је Запад, то је Европска унија - рекао је амбасадор Хил у интревјуу за недјељно издање „Политике“.

Амерички амбасадор је оцијенио да су грађани Србије одлучили да им је будућност на Западу, а не на неком недефинисаном Истоку.

-Ово говорим да основу онога што чујем свакога дана од људи, али и на основу изјава предсједника Србије Александра Вучића - рекао је Хил.

Он је изразио разочарење због тога што „проблем Косова још постоји“ и рекао да су Србија и самопроглашено Косово „сусједске земље“ које морају да ријеше многе проблеме, оцјенивши да је „прави начин (за рјешавање тих проблема) дијалог који се одвија посредством ЕУ и преговори у Бриселу“.

-Сви елементи морају бити на преговарачком столу и не може се рећи о овоме хоћу да разговарам, а нећу о овоме. Обесхрабрен сам када видим да једна страна жели једну ствар, а не жели да се на преговарачком столу нађе оно шо жели друга страна - указао је Хил.

Говорећи о увођењу санкција Русији, амерички амбасадор је рекао да би Србија требало да одлучи да ли су јој односи са Русијом донијели добро и да ли су добро служили српски интересима.

-Када је Путин навео Косово као инспирацију за планове у Украјини, већини је то звучало чудно. Нисам сигуран да је Русији стало до Србије, ни раније, а посебно сада - оцијенио је Хил и истакао да „није у српском интересу да буде толико енергетски зависна од Русије“.

-Не желимо несташице (енергената). Желимо да помогнемо Србији да има приступ природном гасу и гасоводима - рекао је Хил и изразио став да Русија није поуздан снабдјевач.
Амерички амбасадор је подсјетио да су САД извозник гаса и да се „труде да се и Србија прикључи на америчке гасоводе“.
-Ми извозимо тај гас, градимо цјевоводе и трудимо се да се Србија прикључи на гасоводе у морским лукама. Ту је и нуклеарна енергија за коју мислим да је треба подржати - предочио је Кристофер Хил.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана