Hil: Za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad i EU

Tanjug
Hil: Za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad i EU

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocijenio je da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada.

-Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija - rekao je ambasador Hil u intrevjuu za nedjeljno izdanje „Politike“.

Američki ambasador je ocijenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

-Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je Hil.

On je izrazio razočarenje zbog toga što „problem Kosova još postoji“ i rekao da su Srbija i samoproglašeno Kosovo „susjedske zemlje“ koje moraju da riješe mnoge probleme, ocjenivši da je „pravi način (za rješavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu“.

-Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono šo želi druga strana - ukazao je Hil.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom donijeli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

-Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiraciju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada - ocijenio je Hil i istakao da „nije u srpskom interesu da bude toliko energetski zavisna od Rusije“.

-Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima - rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdjevač.
Američki ambasador je podsjetio da su SAD izvoznik gasa i da se „trude da se i Srbija priključi na američke gasovode“.
-Mi izvozimo taj gas, gradimo cjevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati - predočio je Kristofer Hil.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana