Хил: Приштина ће сносити посљедице јер није послушала савјете САД

Танјуг
Хил: Приштина ће сносити посљедице јер није послушала савјете САД

БЕОГРАД - Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је данас да ће Приштина сносити посљедице јер није послушала савјете Сједињених Америчких Држава, да ће се то одразити на односе са Вашингтоном, али да ни он није упознат са свим детаљима.

Он је то рекао новинарима у Београду и додао да мора да се постигне напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, формирању ЗСО и наставку дијалога.

-Наш државни секретар Ентони Блинкен је јасно рекао да се супротставља свим потезима које је Курти учинио што је у супротности са свим савјетима које смо давали и Блинкен је рекао да ће то имати посљедице. Морано да настојимо да не изгубимо компас и правац кретања, а то је фортмирање ЗСО, нормализација односа. Потребно је да се регион Балкана смири и да се настави у правцу ЕУ и евроатлантских интеграција - рекао је Хил.

Он је додао да су претходни дани били веома тешки на много начина, као и да Америка са жаљењем гледа на све нападе на Кфор и НАТО војнике и то не би смјело да се понови.

Прије тога је касно синоћ амерички представник у Приштини Џефри Ховенијер рекао да је отказивање учешћа Косова у вјежби "Defender Europe '23", прва посљедица за Приштину, која је одбацила позиве Вашингтона да ескалира ситуацију на сјеверу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је 26. маја да ће акције Приштине у сгеверним општинама имати посљедице по билатералне односе.

– Први показатељ тога била је одлука коју је донио амерички командант за Европу да откаже учешће (тзв.) Косова у "Defender Europe '23", што се догодило преко ноћи – рекао је Ховенијер на састанку са неколико новинара у Приштини.

– Морам да кажем да у овом тренутку САД немају много ентузијазма да реагују на неке интересе (тзв.) Косова, попут ангажовања са непризнатим земљама, или активног рада на унапријеђењу (тзв.) Косова на евроатлантском путу. Веома нам је жао што је ситуација дошла до овога, али морам да будем искрен, таква је ситуација. Надамо се да ће премијер Курти послушати наш савјет и одмах предузети кораке за смањење тензија на сјеверу – нагласио је.

САД су критиковале Приштину, рекавши да су 26. маја албански „градоначелници“ у сјеверним општинама насилно ушли у зграде општина на сјеверу.

Ховенијер је рекао да САД размишљају и о другим одлукама које ће донети у том правцу.

– Затражили смо од Аљбина Куртија да одмах предузме кораке за смиривање ситуације на сјеверу. Он није одговорио на ове захтјеве. Зато разматрамо шта ће бити наше сљедеће акције – рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана