Hil: Priština će snositi posljedice jer nije poslušala savjete SAD

Tanjug
Hil: Priština će snositi posljedice jer nije poslušala savjete SAD

BEOGRAD - Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posljedice jer nije poslušala savjete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

On je to rekao novinarima u Beogradu i dodao da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

-Naš državni sekretar Entoni Blinken je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprotnosti sa svim savjetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posljedice. Morano da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je fortmiranje ZSO, normalizacija odnosa. Potrebno je da se region Balkana smiri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlantskih integracija - rekao je Hil.

On je dodao da su prethodni dani bili veoma teški na mnogo načina, kao i da Amerika sa žaljenjem gleda na sve napade na Kfor i NATO vojnike i to ne bi smjelo da se ponovi.

Prije toga je kasno sinoć američki predstavnik u Prištini Džefri Hovenijer rekao da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi "Defender Europe '23", prva posljedica za Prištinu, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na sjeveru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Prištine u sgevernim opštinama imati posljedice po bilateralne odnose.

– Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je donio američki komandant za Evropu da otkaže učešće (tzv.) Kosova u "Defender Europe '23", što se dogodilo preko noći – rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

– Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese (tzv.) Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unaprijeđenju (tzv.) Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru – naglasio je.

SAD su kritikovale Prištinu, rekavši da su 26. maja albanski „gradonačelnici“ u sjevernim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na sjeveru.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

– Zatražili smo od Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Zato razmatramo šta će biti naše sljedeće akcije – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana