Харадинај: Нисам дао ауторизацију за учешће Србије у истрази

Агенције
Харадинај: Нисам дао ауторизацију за учешће Србије у истрази

Приштина - Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да ни УНМИК, нити Еулекс немају овлаштења да властима Србије дозволе учешће у истрази убиства Оливера Ивановића, подсјећајући да су за истраге на Косову надлежне власти Косова, преноси Косовапресс.

"Надлежност за истрагу на Косову је Косово", рекао је Харадинај медијима и нагласио да захтјеви за то нису упућени надлежним владиним институцијама.

Харадинај је рекао да су србијанске власти од косовских институција тражиле само размјену информација.

"Само Косово има право да одобри учешће у истрази, а ја нисам дао такву ауторизацију", рекао је Харадинај.

Безбједносне институције Србије, Министарство унутрашњих послова, полиција и Министарство правде тражиле су да буду укључени у истрагу убиства Ивановића.

Министар правде Косова: Србија не може да буде дио истраге

Министар правде Косова Абељад Тахири изјавио је да Косово неће дозволити Србији да буде укључено у истрази смрти Оливера Ивановића, али да је спремно да сарађују са Србијом око тог случаја.

"Ни у ком случају нећемо никакво мијешање у истрази ниједне друге институције, сем оних Републике Косово. Ми ћемо примати информације из Србије које воде ка хапшењу, али не и њено мијешање (у истрази). То ћемо радити само ми", казао је Тахири за портал газетаеџпресс.цом.

Он је рекао да ће се истрагом бавити полиција и тужилаштво Косова.

У заједничкој изјави Министарства правде и Министарства унутрашњих послова Косова која је подијељена медијима наводи се да је убиство Ивановића неприхватљиво и да се не може толерисати, као и да таква дјела захтјевају хитну реакцију.

"Министарство правде је спремно за међусобну правну сарадњу и поздравља спремност институција Србије да пруже правну помоћ кроз размјену инфоромација које могу да допринесу што бржем рјешавања случаја, не доводећи у питање истражни поступак и не доводећи у питање и неприкосновену јурисдикцију Републике Косова у вођењу истраге", стоји у заједничком саопштењу два косовска министарства.

Послије изјаве председника Србије Александра Вучића да ће од Унмика и Еулекса тражити да се у истрагу укључе и представници институција Србије, предсједник Косова Хашим Тачи изразио је синоћ током телефонског разговора с њим спремност да косовске институције сарађују са србијанским у истрази убиства Ивановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана