Харадинај: Куртијева изјава је срамота за Косово

Агенције
Харадинај: Куртијева изјава је срамота за Косово

ПРИШТИНА - Бивши премијер косовске владе Рамусх Харадинај прокоментарао је изјаву Албина Куртија, актуелног косовског премијера, да су уговори с Београдом потписани без његовог знања и изјавио да је то срамота за Косово и да су САД разочаране.

Рамуш Харадинај објавио је слику на Фејсбуку, а у опису навео да је фотографија направљена 30. јануара током састанка с представницима ресорних министарстава, гдје се разматрала сарадња са Србијом о изградњи жељезнице, преноси Радио телевизија Србије

"Као премијер земље, прије двије недјеље позвао сам радне групе косовске управе цивилног зрачног и цестовног промета, односно представнике министарстава, да их обавијестим о писму намјере за пругу која ће бити изграђена са Србијом уз посредовање амбасадора Ричарда Гренела. Замолио сам их да буду опрезни и да не преговарају нити да разговарају о било чему што није у складу с Уставом Косова", написао је Харадинај.

Додао је да је тако требало да уради и Албин Курти, а не да понижава Косово и институције говорећи да није обавијештен.

"Ова изјава такође је разочарала Сједињене Америчке Државе, јер је створен утисак да нисмо јединствени у погледу њихове подршке", закључио је Харадинај.

Споразумом који је потписан на сигурносној конференцији у Минхену предвиђена је успостава жељезничког саобраћаја између Београда и Приштине те завршетак градње аутоцесте између та два града.

То је био први договор Косова и Србије послије 14 мјесеци, након што је дијалог о нормализацији односа двију страна блокиран у новембру 2018. године када је Косово увело таксе од 100 посто на производе из Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана