Хаос у косовском здравству: За три не­дје­ље 13 ље­ка­ра да­ло от­каз

ГС
Хаос у косовском здравству: За три не­дје­ље 13 ље­ка­ра да­ло от­каз

ПРИШТИНА - Пред­сје­дник Ко­мо­ре ље­ка­ра самопроглашеног Ко­со­ва Пље­урат Сеј­диу упо­зо­ра­ва на ха­ос у здрав­стве­ном сис­те­му и ука­зу­је да је 13 ље­ка­ра за три не­дjе­ље одус­та­ло од ра­дног одно­са у Уни­вер­зи­тет­ско кли­ничко бол­ничком цен­тру у При­шти­ни, пре­но­си Еко­но­ми­ја он­лајн.

Сеј­ди­ју ис­тиче да је не­аде­ква­тна фи­нан­сиј­ска на­до­кна­да ра­злог што ље­ка­ри одлазе.

- Ни­је све у то­ме што су сви фо­ку­си­ра­ни на ви­си­ну ко­ефи­ци­јен­та. Про­блем ви­ди­мо у дру­гом де­лу за­ко­на. У на­ра­ти­вном де­лу, у на­кна­да­ма, у ис­пла­та­ма ле­ка­ра. Ми као ле­ка­ри можемо да сма­тра­мо да смо до­бро ран­ги­ра­ни, при­хва­тљи­во је да ко­ефи­ци­јент бу­де вла­дин, али ра­злог што ле­ка­ри на­пу­шта­ју Ко­со­во је упра­во фи­нан­сиј­ски - каже Сеј­диу.

Дру­ги ра­злог што здрав­стве­ни сис­тем на­пу­шта­ју ље­ка­ри су усло­ви ра­да, до­да­је Сеј­диу.

- Са­мо за ове три не­де­ље има­мо 13 ле­ка­ра ма­ње. Ра­зли­ку и да­ље пра­ве усло­ви ра­да, ако би се усло­ви ра­да ре­гу­ли­са­ли, пла­та чак нижа од оне у при­ва­тном се­кто­ру би на­ве­ла ле­ка­ре да ос­та­ну, али усло­ви ра­да и однос са пла­том су оно што би тре­ба­ло да обе­збе­ди дос­то­јан­стве­ни живо­ти - каже Сеј­диу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана