Haos u kosovskom zdravstvu: Za tri ne­dje­lje 13 lje­ka­ra da­lo ot­kaz

GS
Haos u kosovskom zdravstvu: Za tri ne­dje­lje 13 lje­ka­ra da­lo ot­kaz

PRIŠTINA - Pred­sje­dnik Ko­mo­re lje­ka­ra samoproglašenog Ko­so­va Plje­urat Sej­diu upo­zo­ra­va na ha­os u zdrav­stve­nom sis­te­mu i uka­zu­je da je 13 lje­ka­ra za tri ne­dje­lje odus­ta­lo od ra­dnog odno­sa u Uni­ver­zi­tet­sko kli­ničko bol­ničkom cen­tru u Pri­šti­ni, pre­no­si Eko­no­mi­ja on­lajn.

Sej­di­ju is­tiče da je ne­ade­kva­tna fi­nan­sij­ska na­do­kna­da ra­zlog što lje­ka­ri odlaze.

- Ni­je sve u to­me što su svi fo­ku­si­ra­ni na vi­si­nu ko­efi­ci­jen­ta. Pro­blem vi­di­mo u dru­gom de­lu za­ko­na. U na­ra­ti­vnom de­lu, u na­kna­da­ma, u is­pla­ta­ma le­ka­ra. Mi kao le­ka­ri možemo da sma­tra­mo da smo do­bro ran­gi­ra­ni, pri­hva­tlji­vo je da ko­efi­ci­jent bu­de vla­din, ali ra­zlog što le­ka­ri na­pu­šta­ju Ko­so­vo je upra­vo fi­nan­sij­ski - kaže Sej­diu.

Dru­gi ra­zlog što zdrav­stve­ni sis­tem na­pu­šta­ju lje­ka­ri su uslo­vi ra­da, do­da­je Sej­diu.

- Sa­mo za ove tri ne­de­lje ima­mo 13 le­ka­ra ma­nje. Ra­zli­ku i da­lje pra­ve uslo­vi ra­da, ako bi se uslo­vi ra­da re­gu­li­sa­li, pla­ta čak niža od one u pri­va­tnom se­kto­ru bi na­ve­la le­ka­re da os­ta­nu, ali uslo­vi ra­da i odnos sa pla­tom su ono što bi tre­ba­lo da obe­zbe­di dos­to­jan­stve­ni živo­ti - kaže Sej­diu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana