Хаг објавио одлуку о Шешељу

Б92
Хаг објавио одлуку о Шешељу

Београд - Тужилаштво Хашког трибунала је објавило одлуку о жалби Тужилаштва на одлуку по захтјеву Тужилаштва да се повуче привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља.

 

Одлука је написана на српском језику, као што је захтјевао предсједник СРС, пошто је претходно одбио да прими одлуку на енглеском језику.

Тужилаштво тврди да је Претресно вијеће направило грешку у примјени права због тога што није размотрило да ли су предуслови за привремено пуштање Шешеља на слободу и даље испуњени, нарочито у свијетлу његових изјава да се неће вратити на Међународни суд.

Такође, наводи се да Претресно вијеће није размотрило да ли је оцјена Претресног вијећа да привремено пусти Шешеља на слободу треба да буде регулисано минималним условима и даље валидна.

С тим у вези, Тужилаштво је затражило од Жалбеног вијећа да поништи одлуку о одбијању захтјева за враћање Шешеља, повуче Шешељево пуштање на слободу и наложи му да се појави пред Претресним вијећем да би се размотрили услови за евентуално даље пуштање на слободу.

Тужилаштво тврди да привремено пуштање на слободу може бити наложено само ако су испуњена два кључна предуслова, да се претресно вијеће увјерило да ће се оптужени појавити на суђењу и да неће представљати опасност ни за једну жртву, свједока или друго лице.

Поред тога, Тужилаштво наводи да у свијетлу Шешељеве изјаве да се неће вратити у Хаг Претресно вијеће више не може да буде увјерено да су предуслови и даље испуњени и да је због тога обавезно да га позове да се врати.

Тужилаштво такође тврди да Претресно вијеће није размотрило његов аргумент да Шешељево понашање послије пуштања на слободу подрива основ по ком је одлучено да му се наметну само минимални услови и да се од њега не захтјева да се обавеже да ће се придржавати услова за привремено пуштање на слободу.

У диспозитиву одлуке наводи се да Жалбено веће уз супротно мишљење судија Тузмукамедова и Афанђеа делимично одобрава Жалбу (Жалба тужилаштва на Одлуку по Захтјеву тужилаштва да се повуче привремено пуштање оптуженог на слободу), поништава Побијану одлуку (Одлука по Захтеву тужилаштва да се повуче привремено пуштање на слободу), налаже претресном вијећу да смјеста повуче Шешељево привремено пуштање на слободу.

Шешељ је претходно рекао да ће чекати до сриједе да му се достави одлука на српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана