Гутерес: Дијалог Београда и Приштине успорили избори и оптужнице

Срна
Гутерес: Дијалог Београда и Приштине успорили избори и оптужнице

БЕОГРАД/ЊУЈОРК - У најновијем полугодишњем извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о Косову и Метохији наводи се да су дијалог Београда и Приштине успорила ванредни парламентарни избори 14. фебруара на Косову и Метохији и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера терористичке ОВК у новембру прошле године.

У извјештају, који ће бити представљен на сједници Савјета безбједности УН 13. априла, Гутерес истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на Косову и Метохији и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмјереног на нормализацију односа са Београдом.

Иако поздравља јасне изјаве обје стране о важности унапређења дијалога, Гутерес у извјештају, који се односи на период од 16. септембра прошле до 15. марта ове године, истовремено истиче заначај "истинске посвећености" наставку преговора на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине који води ЕУ.

"Упркос спремности странака да се састану и разговарају о неријешеним питањима, Београд и Приштина тек треба да усагласе своје ставове, укључујући и успостављање заједнице српских општина", наводи Гутерес, уз подсјећање да двије стране имају супротстављене ставове о начину рјешавања тих питања.

Гутерес је навео да су тензије ескалирале у новембру због кршења споразума о слободи кретања и аранжмана о званичним посјетама, када су Београд и Приштина одбили да дозволе званичницима да посјећују подручја у Србији и на Косову у вријеме док су људски остаци ископавани на локацијама у близини Рашке у Србији.

"Догађаји су довели до апела ЕУ косовским властима да поштују обавезе у оквиру дијалога", наводи Гутерес у извештају.

У извјештају се помиње и да се Београд успротивио идеји "узајамног признавања", коју Приштина заговара као главни исход било ког свеобухватног споразума, преноси Тањуг.

У овом документу су помиње и да су средином децембра косовски преносни систем електричне енергије и оператор тржишта преузели одговорност од Електромреже Србије за преносни систем на сјеверу Косова, што Гутерес оцјењује као значајан корак напријед у примени споразума о енергетици који је подржала ЕУ 2013. године.

Гутерес подсјећа да су предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Зоран Заев телефоном разговарали о регионалној сарадњи у оквиру иницијативе "мини-Шенген", као ида се Приштина није одазвала позиву да учествује на конференцији.

У тексту се напомиње да је на локалним новембарским изборима на сјеверу Косова Српска листа освојила 90 одсто гласова, као и да је та странка на ванредним парламентарним изборима одржаним 14. децембра освојила 78 одсто гласова у све четири општине на сјеверу Косова.

У извјештају се помиње да су током предизборне кампање лидери покрета "Самоопредјељење" Аљбин Курти и Вјоса Османи посетили мешовито насеље у Северној Митровици што су странке косовских Срба окарактерисале као провокацију.

Гутерес наводи и да се на Косово и Метохију у претходном периоду вратило 273 припадника невећинске заједнице, који су били расељени унутар и ван Косова, прије свега 223 Срба, 36 Ашкалија, 10 Рома и четворо Албанаца, као и да су судови на Космету донијели пресуде у неколико случајева корупције и ратних злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана