Гујон: За мјесец дана помоћ затражило 2.000 људи

Срна
Гујон: За мјесец дана помоћ затражило 2.000 људи

БЕОГРАД - За мјесец дана, колико траје кампања чији је циљ да помогне Србима поријеклом из Федерације БиХ /ФБиХ/ да сачувају своју имовину, помоћ је затражило више од 2.000 људи, потврдио је директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

“Наша кампања је видљива и ефикасна. У већини случајева можемо да решимо те проблеме”, каже директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон.

Он је за Радио Београд навео да је у ФБиХ у току усклађивање земљишних књига и катастра што није спорно, али јесте то што се усклађивање спроводи у одсуству власника имовине, јер они нису информисани да се то ради.

“Довољно је да дођу два сведока и да кажу да одређену њиву већ 20 година обрађује комшија, а не прави власник. Тај комшија постаје власник на основу одржаја, а прави власник је избрисан. Било је много таквих случајева”, рекао је Гујон.

Он је навео да се дешава и да се подмећу лажни купопродајни уговори којима се доказује да је власник продао имовину за вријеме рата, а онај ко посједује имовину о томе није обавијештен.

Гујон је позвао Србе поријеклом из Федерације БиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ које је основала Република Српска.

“Усклађивање траје годинама, а неко ко није у Федерацији БиХ не може да испрати тај процес. Објављује се у Службеном гласнику и у локалним новинама. Канцеларије за правну помоћ могу то да прате уместо власника и да их обавесте о томе када је време да се јаве”, каже Гујон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана