Gujon: Za mjesec dana pomoć zatražilo 2.000 ljudi

Srna
Gujon: Za mjesec dana pomoć zatražilo 2.000 ljudi

BEOGRAD - Za mjesec dana, koliko traje kampanja čiji je cilj da pomogne Srbima porijeklom iz Federacije BiH /FBiH/ da sačuvaju svoju imovinu, pomoć je zatražilo više od 2.000 ljudi, potvrdio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

“Naša kampanja je vidljiva i efikasna. U većini slučajeva možemo da rešimo te probleme”, kaže direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon.

On je za Radio Beograd naveo da je u FBiH u toku usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra što nije sporno, ali jeste to što se usklađivanje sprovodi u odsustvu vlasnika imovine, jer oni nisu informisani da se to radi.

“Dovoljno je da dođu dva svedoka i da kažu da određenu njivu već 20 godina obrađuje komšija, a ne pravi vlasnik. Taj komšija postaje vlasnik na osnovu održaja, a pravi vlasnik je izbrisan. Bilo je mnogo takvih slučajeva”, rekao je Gujon.

On je naveo da se dešava i da se podmeću lažni kupoprodajni ugovori kojima se dokazuje da je vlasnik prodao imovinu za vrijeme rata, a onaj ko posjeduje imovinu o tome nije obaviješten.

Gujon je pozvao Srbe porijeklom iz Federacije BiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć koje je osnovala Republika Srpska.

“Usklađivanje traje godinama, a neko ko nije u Federaciji BiH ne može da isprati taj proces. Objavljuje se u Službenom glasniku i u lokalnim novinama. Kancelarije za pravnu pomoć mogu to da prate umesto vlasnika i da ih obaveste o tome kada je vreme da se jave”, kaže Gujon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana