Грујичић: НАТО је против Србије и Српске водио нуклеарни и хемијски рат

Срна
Foto: Танјуг

ТРЕБИНЈЕ - Министар здравља Србије Даница Грујичић изјавила је данас у Требињу да је током НАТО бомбардовања против Србије 1999. године и Републике Српске 1995. године вођен нуклеарни и хемијски рат.

Грујичићева је навела да сви избјегавају тему загађења и тешке посљедице које по здравље становништва Србије и Републике Српске имају пројектили са осиромашеним уранијумом које је НАТО користио током бомбардовања 1995. и 1999. године.

“Дефинитивно, званичници НАТО-а имају своје личне и материјалне користи од оружја са осиромашеним уранијумом”, рекла је Грујичићева новинарима, коментаришући наводе званичника НАТО-а да нема основа за тврдњу да ова врста муниције представља ризик за здравље и безбједност људи.

Према њеним ријечима, на свим форумима о животној средини и утицају на здравље људи избјегава се тема везана за осиромашени уранијум јер је то у интересу компанија које производе то оружје.

“Доказали смо да постоји јасан линеарни раст броја и агресивности малигних тумора после бомбардовања 1999. године, односно после агресије НАТО-а на Србију и на Републику Српску. Ми то можемо да докажемо. Потребно је да се саберемо и да обезбедимо одговарајућа средства”, нагласила је Грујичићева.

Она је истакла да кориштење осиромашеног уранијум и пројектила са осиромашеним уранијумом представља нуклеарни рат.

“Против Србије и Републике Српске вођен је нуклеарни и хемијски рат. Остајем при тој чињеници”, рекла је Грујичићева.

Директор Ођељења за безбједносну политику и партнерство у сједишту НАТО-а у Бриселу ДЖејмс Мекеј је, на питање Срне да ли ће НАТО преузети одговорност за тешке посљедице по здравље становништва због бомбардовања Српске и Србије осиромашеним уранијумом, рекао да су студије показале “да нема основа за тврдњу да осиромашени уранијум представља ризик за здравље и безбједност људи у БиХ”.

Он је истакао да “Сјеверноатлантска алијанса питање заштите животне средине и здравља људи схвата веома озбиљно”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана