Грубјешић: Непромјењивост граница да важи и за Србију

Срна
Грубјешић: Непромјењивост граница да важи и за Србију

БЕОГРАД - Принцип о непромјењивости граница на Балкану морао би да важи за све, па тако и када је ријеч о непромјењивости граница Србије, рекла је предсједник београдског Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.

Грубјешићева је рекла да ће заједничка декларација лидера земаља Балкана, који се данас састају у Словенији на Брду код Крања бити могућа ако се нађе адекватна формулација о непромењивости граница.

"Ако је то правило, онда оно мора да важи за све, па тако и када је реч о непромењивости граница Србије", рекла је Грубјешићева за РТС, подсјетивши да је чак и на састанку лидера Г7 било ријечи о Балкану, гдје је такође истакнута потреба о непромјењивости граница.

Она је оцијенила да постоји својеврстан "рат" такозваних нон-пејпера, док су региону потребни прави папири који долазе из Брисела са закључцима и ставовима који би обавезали и ЕУ и Балкан на наставак евроинтеграција.

Иако је француски предсједник Емануел Макрон позван на састанак на Брдо код Крања, он неће доћи, али, сматра Грубјешићева, акценат би могао да буде управо на убрзању евроинтеграција земаља региона, и то по новој методологији.

Она оцјењује да је данашњи састанак предсједника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО-а у овом тренутку значајнији од састанка на Брду код Крања, због Вучићеве изјаве да би једна од свјетских сила могла да затражи повлачење Кфора са Косова и Метохије.

"И Унмик и Кфор су ту на захтев УН и само на њихов захтев могу да се повуку, а не на основу неких једностраних потеза", нагласила је Грубјешићева.

Када је ријеч о наставку дијалога Београда и Приштине, она каже да је веома важно да до њега дође што прије.

"Приштина је у пар наврата одлагала дијалог, али је на Бриселу и Вашингтону да изврше притисак, јер сваки дан без дијалога представља опасност за Србе", истакла Грубјешићева, која је била потпредсједник Владе Србије за европске интеграције 2012. године и потпредсједница странке Г17 плус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана