Grubješić: Nepromjenjivost granica da važi i za Srbiju

Srna
Grubješić: Nepromjenjivost granica da važi i za Srbiju

BEOGRAD - Princip o nepromjenjivosti granica na Balkanu morao bi da važi za sve, pa tako i kada je riječ o nepromjenjivosti granica Srbije, rekla je predsjednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Grubješićeva je rekla da će zajednička deklaracija lidera zemalja Balkana, koji se danas sastaju u Sloveniji na Brdu kod Kranja biti moguća ako se nađe adekvatna formulacija o nepromenjivosti granica.

"Ako je to pravilo, onda ono mora da važi za sve, pa tako i kada je reč o nepromenjivosti granica Srbije", rekla je Grubješićeva za RTS, podsjetivši da je čak i na sastanku lidera G7 bilo riječi o Balkanu, gdje je takođe istaknuta potreba o nepromjenjivosti granica.

Ona je ocijenila da postoji svojevrstan "rat" takozvanih non-pejpera, dok su regionu potrebni pravi papiri koji dolaze iz Brisela sa zaključcima i stavovima koji bi obavezali i EU i Balkan na nastavak evrointegracija.

Iako je francuski predsjednik Emanuel Makron pozvan na sastanak na Brdo kod Kranja, on neće doći, ali, smatra Grubješićeva, akcenat bi mogao da bude upravo na ubrzanju evrointegracija zemalja regiona, i to po novoj metodologiji.

Ona ocjenjuje da je današnji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a u ovom trenutku značajniji od sastanka na Brdu kod Kranja, zbog Vučićeve izjave da bi jedna od svjetskih sila mogla da zatraži povlačenje Kfora sa Kosova i Metohije.

"I Unmik i Kfor su tu na zahtev UN i samo na njihov zahtev mogu da se povuku, a ne na osnovu nekih jednostranih poteza", naglasila je Grubješićeva.

Kada je riječ o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ona kaže da je veoma važno da do njega dođe što prije.

"Priština je u par navrata odlagala dijalog, ali je na Briselu i Vašingtonu da izvrše pritisak, jer svaki dan bez dijaloga predstavlja opasnost za Srbe", istakla Grubješićeva, koja je bila potpredsjednik Vlade Srbije za evropske integracije 2012. godine i potpredsjednica stranke G17 plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana