Голдштајнов “Јасеновац” не испуњава критеријуме за откуп

Срна
Голдштајнов “Јасеновац” не испуњава критеријуме за откуп

БЕОГРАД - Министарство културе Србије саопштило је да се књига хрватског историчара Иве Голдштајна “Јасеновац” не уклапа у критеријуме за откуп књига за библиотеке на конкурсу Министарства, на којем се бирају књиге “које су вредне и представљају допринос култури и науци и проширују знања читалачке публике у Србији”.

“Да би се његово дело жЈасеновацж уклопило у те критеријуме, бар што се Министарства културе и информисања тиче, потребне су додатне оцене и релевантне рецензије српских историчара који се темом геноцида над Србима у НДХ баве дуже него Голдштајн”, истиче ово министарство у реаговању поводом, како наводи, “неистина о откупу књига”.

У саопштењу се истиче да, осим тога, и Голдштајново “откриће” о броју жртава у Јасеновцу”, немалом броју стручњака личи на историјски ревизионизам.

Стога је, истичу у Министарству, и за то потребно вријеме да би се таква “ингениозна открића” историјски поузданије доказивала, прије него што Министарство културе и информисања Србије “парама грађана ове земље то дјело препоручује и купује библиотекама у Србији”.

“Ако у наредним годинама и бројније рецензије еминентних српских стручњака и историјска наука у целини, дају за право чудним Голдштајновим тезама, онда неће бити препрека ни за откуп и финансирање”, поручили су из Министарства културе Србије.

Ово министарство је овим поводом упитали Голдштајна колико књига српских историчара које се баве темама геноцида над српским народом у НДХ, Јасеновцем или “Олујом” су објавили хрватски издавачи, колико их је у излозима хрватских књижара, као што се његова налази у излозима српских?

Министарство културе Србије поставило је питање колико таквих наслова је за хрватске библиотеке препоручило и откупило Министарство културе Хрватске, али и колико је примјерака Голдштајнове књиге “Јасеновац” откупило поменуто хрватско министарство.

“И Голдштајнов српски издавач и сам Голдштајн и љубитељи његовог погледа на историју Покоља у тзв. НДХ и Миљенко Јерговић, за кога уз шепурење Голдштајн тврди да је славословио делу жЈасеновацж, могу читав тираж књиге или колико год желе примерака, поклонити српским библиотекама”, поручило је Министарство културе и информисања Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана