Goldštajnov “Jasenovac” ne ispunjava kriterijume za otkup

Srna
Goldštajnov “Jasenovac” ne ispunjava kriterijume za otkup

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da se knjiga hrvatskog istoričara Ive Goldštajna “Jasenovac” ne uklapa u kriterijume za otkup knjiga za biblioteke na konkursu Ministarstva, na kojem se biraju knjige “koje su vredne i predstavljaju doprinos kulturi i nauci i proširuju znanja čitalačke publike u Srbiji”.

“Da bi se njegovo delo žJasenovacž uklopilo u te kriterijume, bar što se Ministarstva kulture i informisanja tiče, potrebne su dodatne ocene i relevantne recenzije srpskih istoričara koji se temom genocida nad Srbima u NDH bave duže nego Goldštajn”, ističe ovo ministarstvo u reagovanju povodom, kako navodi, “neistina o otkupu knjiga”.

U saopštenju se ističe da, osim toga, i Goldštajnovo “otkriće” o broju žrtava u Jasenovcu”, nemalom broju stručnjaka liči na istorijski revizionizam.

Stoga je, ističu u Ministarstvu, i za to potrebno vrijeme da bi se takva “ingeniozna otkrića” istorijski pouzdanije dokazivala, prije nego što Ministarstvo kulture i informisanja Srbije “parama građana ove zemlje to djelo preporučuje i kupuje bibliotekama u Srbiji”.

“Ako u narednim godinama i brojnije recenzije eminentnih srpskih stručnjaka i istorijska nauka u celini, daju za pravo čudnim Goldštajnovim tezama, onda neće biti prepreka ni za otkup i finansiranje”, poručili su iz Ministarstva kulture Srbije.

Ovo ministarstvo je ovim povodom upitali Goldštajna koliko knjiga srpskih istoričara koje se bave temama genocida nad srpskim narodom u NDH, Jasenovcem ili “Olujom” su objavili hrvatski izdavači, koliko ih je u izlozima hrvatskih knjižara, kao što se njegova nalazi u izlozima srpskih?

Ministarstvo kulture Srbije postavilo je pitanje koliko takvih naslova je za hrvatske biblioteke preporučilo i otkupilo Ministarstvo kulture Hrvatske, ali i koliko je primjeraka Goldštajnove knjige “Jasenovac” otkupilo pomenuto hrvatsko ministarstvo.

“I Goldštajnov srpski izdavač i sam Goldštajn i ljubitelji njegovog pogleda na istoriju Pokolja u tzv. NDH i Miljenko Jergović, za koga uz šepurenje Goldštajn tvrdi da je slavoslovio delu žJasenovacž, mogu čitav tiraž knjige ili koliko god žele primeraka, pokloniti srpskim bibliotekama”, poručilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana