Гојковић: Срби, Јевреји и Роми убијани у фабрикама смрти

Срна
Foto: гс

БЕОГРАД - Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић, која је присуствовала данас обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве Холокауста у Сомбору, истакла је да страшна страдања и невине жртве не смију бити заборављени.

"У време страхота у Аушвицу српски народ је, заједно са јеврејским и ромским, у Независној Држави Хрватској на монструозан начин доживео страдања у фабрикама смрти Јасеновца, Јадовна, Јастребарског и других места, уз масовна стрељања и многе друге злочине који су почињени у окупираној земљи", истакла је Гојковићева.

Она је напоменула да Србија памти жртве Холокауста, његује културу сјећања и доприноси откривању пуне истине о свему што се догађало у периоду Другог свјетског рата, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

"Наша је заједничка обавеза да од историјског заборава и покушаја сваког облика релативизације сачувамо достојанствено сећање на страдале", поручила је Гојковићева.

Она је указала да је Холокауст мрачан и узнемирујући подсјетник на то до чега може довести мржња и сумануто убјеђење да је живот  неких људи мање вриједан, нагласивши да је то најболнија рана у људској историји.

"Због тога, као и због одговорности према будућности људског рода, сећање на њега морамо да преносимо са генерације на генерацију како се такво и слично зло више никада не би поновило", поручила је Гојковићева.

Подсјетивши да је Србија као потписник Терезинске декларације прва европска земља која је усвојила Закон о отклањању посљедица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских насљедника, она је истакла да се, захваљујући установама попут Меморијалног центра "Старо сајмиште" и Музеју жртава геноцида, прикупљају и чувају од заборава подаци о страдању Јевреја, Срба и Рома на простору Југославије.

Поред Гојковићеве церемонији у Сомбору присуствовали су и представник Свјетског Јеврејског конгреса Ернест Херцог, предсједник Савеза Јеврејских општина Србије Роберт Сабадош, предсједник покрајинске Скупштине Иштван Пастор и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана