Gojković: Srbi, Jevreji i Romi ubijani u fabrikama smrti

Srna
Foto: gs

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, koja je prisustvovala danas obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Somboru, istakla je da strašna stradanja i nevine žrtve ne smiju biti zaboravljeni.

"U vreme strahota u Aušvicu srpski narod je, zajedno sa jevrejskim i romskim, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na monstruozan način doživeo stradanja u fabrikama smrti Jasenovca, Jadovna, Jastrebarskog i drugih mesta, uz masovna streljanja i mnoge druge zločine koji su počinjeni u okupiranoj zemlji", istakla je Gojkovićeva.

Ona je napomenula da Srbija pamti žrtve Holokausta, njeguje kulturu sjećanja i doprinosi otkrivanju pune istine o svemu što se događalo u periodu Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Naša je zajednička obaveza da od istorijskog zaborava i pokušaja svakog oblika relativizacije sačuvamo dostojanstveno sećanje na stradale", poručila je Gojkovićeva.

Ona je ukazala da je Holokaust mračan i uznemirujući podsjetnik na to do čega može dovesti mržnja i sumanuto ubjeđenje da je život  nekih ljudi manje vrijedan, naglasivši da je to najbolnija rana u ljudskoj istoriji.

"Zbog toga, kao i zbog odgovornosti prema budućnosti ljudskog roda, sećanje na njega moramo da prenosimo sa generacije na generaciju kako se takvo i slično zlo više nikada ne bi ponovilo", poručila je Gojkovićeva.

Podsjetivši da je Srbija kao potpisnik Terezinske deklaracije prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih nasljednika, ona je istakla da se, zahvaljujući ustanovama poput Memorijalnog centra "Staro sajmište" i Muzeju žrtava genocida, prikupljaju i čuvaju od zaborava podaci o stradanju Jevreja, Srba i Roma na prostoru Jugoslavije.

Pored Gojkovićeve ceremoniji u Somboru prisustvovali su i predstavnik Svjetskog Jevrejskog kongresa Ernest Hercog, predsjednik Saveza Jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, predsjednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana