Генерални секретар НАТО: Не смета нам што се Војска Србије опрема

Срна
Генерални секретар НАТО: Не смета нам што се Војска Србије опрема

БЕОГРАД - НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије и не смета му што се Војска Србије опрема наоружањем из Русије и Кине, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Столтенберг је рекао и да НАТО у потпуности поштује наставак дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, али подржава и напредак начињен у Вашингтону.

- Наша мисија Кфор наставиће да одржава сигурно окружење на Косову, сходно свом мандату УН. Вјерујем да будућност цијелог региона западног Балкана лежи у евроатлантској породици - рекао је Столтенберг и додао да НАТО остаје на Косову са 3.500 војника.

Он је навео да НАТО обучава српске војнике за међународне мировне мисије, те да је у периоду од 20 година уложио милионе евра да бис помогли Србији да уништи више од 230 тона застарјеле муниције.

- Србија и НАТО су, такође, заједно радили на обуци ирачких војних љекара, чиме су подржали оружане снаге Ирака - подсјећа Столтенберг.

Говорећи о НАТО бомбардовању Србије 1999. године, он је за београдске медије рекао да се не смије заборавити прошлост, али да треба ићи даље и гледати ка бољој будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана