Generalni sekretar NATO: Ne smeta nam što se Vojska Srbije oprema

Srna
Generalni sekretar NATO: Ne smeta nam što se Vojska Srbije oprema

BEOGRAD - NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i ne smeta mu što se Vojska Srbije oprema naoružanjem iz Rusije i Kine, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, ali podržava i napredak načinjen u Vašingtonu.

- Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Vjerujem da budućnost cijelog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici - rekao je Stoltenberg i dodao da NATO ostaje na Kosovu sa 3.500 vojnika.

On je naveo da NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, te da je u periodu od 20 godina uložio milione evra da bis pomogli Srbiji da uništi više od 230 tona zastarjele municije.

- Srbija i NATO su, takođe, zajedno radili na obuci iračkih vojnih ljekara, čime su podržali oružane snage Iraka - podsjeća Stoltenberg.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, on je za beogradske medije rekao da se ne smije zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana