Генерал Мојсиловић: Радоичић није обучаван на Пасуљанским ливадама

Срна
Генерал Мојсиловић: Радоичић није обучаван на Пасуљанским ливадама

БЕОГРАД - Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је данас да Војска није обучавала Милана Радоичића и чланове групе која се у Бањској сукобила са приштинском полицијом, те напоменуо да су војно способни мушкарци са Косова и Метохије укључивани у редовну обуку резервног састава.

Мојсиловић је данас категорички одбацио оптужбе Приштине о томе да је Војска Србије обучавала Радоичића и остале, као и да је та обука извођена на полигону Пасуљанске ливаде.

Он је објаснио да су војно способни мушкарци са Косова и Метохије у доби од 18 до 60 година укључивани у редовну обуку резервног састава, којој подлијежу и сви други грађани Србије.

-Позивамо та лица на обуку већ четврту годину. Они живе у сложеним условима за живот и рад и зато имамо мали одзив на позиве, који на Косову и Метохији не прелази 19 одсто и једнак је одзиву у неким општинама на северу Србије. Ништа не кријемо, ништа није тајно, нити мистично - рекао је Мојсиловић.

Он је истакао да се Радоичић није одазивао ни на позиве за војне вјежбе који су му као припаднику резервног састава упућивани.

-Радоичић није учествовао у обуци на Пасуљанским ливадама. Није испалио ниједан метак, ниједну гранату, а није ни присуствовао обуци - рекао је Мојсиловић на конференцији за новинаре у Министарству одбране Србије.

Он је нагласио да је Војска Србије озбиљна и одговорна организација, која не трпи никакве импровизације и лажи.

-Вређају лажи да је Војска Србије планирала упад на територију Косова и Метохије. Како 30 људи има ту снагу? И 14.000 припадника, колико смо у кризним ситуацијама имали дуж административне линије и у Копненој зони безбедности је мало за тако сложен задатак - рекао је Мојсиловић.

Коментаришући наводе из Брисела и Вашингтона о забринутости због гомилања трупа Војске Србије дуж административне линије, Мојсиловић је навео да нема ни говора о прекомјерном ангажовању војске.

-Није било ни подизања пуне борбене готовости, већ појачаног присуства у Копненој зони безбедности и у захвату административне линије. Након избијања безбедносне кризе, Војска Србије је подигла присуство у Копненој зони безбедности на 8.350 војника -  рекао је Мојсиловић.

Он је подсјетио да је у децембру 2022. године, када је избила слична безбједносна криза, као и мају ове године, подигла борбену готовост на највиши ниво и у оба наврата имала 14.000 припадника.

Додао је да Војска Србије тренутно има 4.400 ангажованих припадника у Копненој зони безбједности, истичући да је режим рада јединица на задацима обезбјеђења административне линије са Косовом и Метохијом враћен у нормалу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана