General Mojsilović: Radoičić nije obučavan na Pasuljanskim livadama

Srna
General Mojsilović: Radoičić nije obučavan na Pasuljanskim livadama

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je danas da Vojska nije obučavala Milana Radoičića i članove grupe koja se u Banjskoj sukobila sa prištinskom policijom, te napomenuo da su vojno sposobni muškarci sa Kosova i Metohije uključivani u redovnu obuku rezervnog sastava.

Mojsilović je danas kategorički odbacio optužbe Prištine o tome da je Vojska Srbije obučavala Radoičića i ostale, kao i da je ta obuka izvođena na poligonu Pasuljanske livade.

On je objasnio da su vojno sposobni muškarci sa Kosova i Metohije u dobi od 18 do 60 godina uključivani u redovnu obuku rezervnog sastava, kojoj podliježu i svi drugi građani Srbije.

-Pozivamo ta lica na obuku već četvrtu godinu. Oni žive u složenim uslovima za život i rad i zato imamo mali odziv na pozive, koji na Kosovu i Metohiji ne prelazi 19 odsto i jednak je odzivu u nekim opštinama na severu Srbije. Ništa ne krijemo, ništa nije tajno, niti mistično - rekao je Mojsilović.

On je istakao da se Radoičić nije odazivao ni na pozive za vojne vježbe koji su mu kao pripadniku rezervnog sastava upućivani.

-Radoičić nije učestvovao u obuci na Pasuljanskim livadama. Nije ispalio nijedan metak, nijednu granatu, a nije ni prisustvovao obuci - rekao je Mojsilović na konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane Srbije.

On je naglasio da je Vojska Srbije ozbiljna i odgovorna organizacija, koja ne trpi nikakve improvizacije i laži.

-Vređaju laži da je Vojska Srbije planirala upad na teritoriju Kosova i Metohije. Kako 30 ljudi ima tu snagu? I 14.000 pripadnika, koliko smo u kriznim situacijama imali duž administrativne linije i u Kopnenoj zoni bezbednosti je malo za tako složen zadatak - rekao je Mojsilović.

Komentarišući navode iz Brisela i Vašingtona o zabrinutosti zbog gomilanja trupa Vojske Srbije duž administrativne linije, Mojsilović je naveo da nema ni govora o prekomjernom angažovanju vojske.

-Nije bilo ni podizanja pune borbene gotovosti, već pojačanog prisustva u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u Kopnenoj zoni bezbednosti na 8.350 vojnika -  rekao je Mojsilović.

On je podsjetio da je u decembru 2022. godine, kada je izbila slična bezbjednosna kriza, kao i maju ove godine, podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba navrata imala 14.000 pripadnika.

Dodao je da Vojska Srbije trenutno ima 4.400 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni bezbjednosti, ističući da je režim rada jedinica na zadacima obezbjeđenja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom vraćen u normalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana