Филм "Дјеца Козаре" и даље без финансијске подршке, Зафрановић: Наставићу да се борим за овај пројекат

Agencije
Филм "Дјеца Козаре" и даље без финансијске подршке, Зафрановић: Наставићу да се борим за овај пројекат

БЕОГРАД - Режисер Лордан Зафрановић изјавио је да је потпуно разочаран што Филмски центар Србије трећи пут није финансијски подржао снимање његовог филма "Дјеца Козаре" о страдању Срба у Независној држави Хрватској, али и поручио да ће наставити да се бори за овај пројекат.

Истичући да је то велика битка за државни новац, Зафрановић је навео да редитељи који не лобирају за своје филмове и који 24 часа дневно не раде на тим "спојевима" у таквој утакмици немају никакве шансе.

- То је изузетан сценарио који је веома актуелан, а цијела прича у вези са овим филмом говори о несређеној ситуацији унутар кинематографије - рекао је Зафрановић.

Према његовим ријечима, конкурси су данас једна "вучија јама", у којој се људи боре да добију новац, јер више не постоје никакви спонзори који нешто унапријед могу да плате, па је све на држави.

- Заправо, држава је постала продуцент и зато је утицај тих веза, лобија, политике неминован. Веома је тешко да умјетник који не жели да уђе у те воде добије новац за филм - наводи Зафрановић.

Он сматра да су похвале које су "Дјеца Козаре" добила и од ове конкурсне комисије само лијеп начин да се неко елиминише, додавши да је похвале, али и одбијеницу добио и у Хрватској.

- Појавићемо се, наравно и четврти пут на конкурсу, све док тема "Дјеца Козаре" не уђе у неки политички фокус и неко "одозго" не пожели да тај филм  буде направљен - рекао је Зафрановић.

Без подршке Филмског центра Србије остао је и филм "Жетва", који се бави трговином људских органа у "жутој кући", којим је конкурисао амерички редитељ Паул Кампф.

Побједник овогодишњег конкурса Филмског центра Србије је нови филм редитеља Дарка Бајића "Сибир" по сценарију Владимира Кецмановића и Косте Пешевског. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана