Film "Djeca Kozare" i dalje bez finansijske podrške, Zafranović: Nastaviću da se borim za ovaj projekat

Agencije
Film "Djeca Kozare" i dalje bez finansijske podrške, Zafranović: Nastaviću da se borim za ovaj projekat

BEOGRAD - Režiser Lordan Zafranović izjavio je da je potpuno razočaran što Filmski centar Srbije treći put nije finansijski podržao snimanje njegovog filma "Djeca Kozare" o stradanju Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali i poručio da će nastaviti da se bori za ovaj projekat.

Ističući da je to velika bitka za državni novac, Zafranović je naveo da reditelji koji ne lobiraju za svoje filmove i koji 24 časa dnevno ne rade na tim "spojevima" u takvoj utakmici nemaju nikakve šanse.

- To je izuzetan scenario koji je veoma aktuelan, a cijela priča u vezi sa ovim filmom govori o nesređenoj situaciji unutar kinematografije - rekao je Zafranović.

Prema njegovim riječima, konkursi su danas jedna "vučija jama", u kojoj se ljudi bore da dobiju novac, jer više ne postoje nikakvi sponzori koji nešto unaprijed mogu da plate, pa je sve na državi.

- Zapravo, država je postala producent i zato je uticaj tih veza, lobija, politike neminovan. Veoma je teško da umjetnik koji ne želi da uđe u te vode dobije novac za film - navodi Zafranović.

On smatra da su pohvale koje su "Djeca Kozare" dobila i od ove konkursne komisije samo lijep način da se neko eliminiše, dodavši da je pohvale, ali i odbijenicu dobio i u Hrvatskoj.

- Pojavićemo se, naravno i četvrti put na konkursu, sve dok tema "Djeca Kozare" ne uđe u neki politički fokus i neko "odozgo" ne poželi da taj film  bude napravljen - rekao je Zafranović.

Bez podrške Filmskog centra Srbije ostao je i film "Žetva", koji se bavi trgovinom ljudskih organa u "žutoj kući", kojim je konkurisao američki reditelj Paul Kampf.

Pobjednik ovogodišnjeg konkursa Filmskog centra Srbije je novi film reditelja Darka Bajića "Sibir" po scenariju Vladimira Kecmanovića i Koste Peševskog. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana