Фајненшл тајмс: Грађани из региона захвални Србији на вакцинама

Танјуг
Фајненшл тајмс: Грађани из региона захвални Србији на вакцинама

ЛОНДОН - Похвале на рачун Србије због кампање вакцинације стигле су и од угледног Фајненшл тајмса, који је оцијенио да су многи грађани из региона захвални Србији на успјешној имунизацији.

“Истовремено, постоји и фрустрација код људи из региона, јер морају да се ослањају на Београд, умјесто на владе својих земаља, које су у ЕУ. Ово позиционирање Београда као регионалног лидера подсјећа на стара времена”, наводи се у тексту.

У великој хали у близини ријеке Саве, Србија мијења своју међународну репутацију послије сваке вакцине и показује да вакцинациона дипломатија није само резервисана за велике силе, додаје Фајненшл тајмс.

“Прошле године предсједник Србије Александар Вучић је наручио милионе вакцина, како са истока, тако и са запада. Као резултат, Србија је међу првим земљама у Европи која је својим грађанима понудила вакцине из Кине, Русије, али и Фајзерову и АстраЗенекуа. До половине априла скоро 43 дозе су дате на 100 грађана”, пише у тексту Фајненшл тајмса.

Помиње се и да Србија има популацију која је дјелимично скептична према вакцинама, па иако су бројке и даље велике (али опадају), Београд је одлучио да подијели своју благодет и десетине хиљада људи са Балкана дошле су у Србију да се вакцинишу.

Лист подсјећа да је Вучић лично донирао 10.000 доза АстраЗенеке Босни и Херцеговини, пошто је претходно учинио слично са Црном Гором и Сјеверном Македонијом.

“Његова влада наставља да дијели дозе широм Балкана, док је тек крајем истог мјесеца Европска унија дала Босни и Херцеговини првих 49.800 доза кроз Ковакс програм. ЕУ је изгубила много од свог утицаја”, рекла је ауторка текста Валери Хопкинс, позивајући се на ријечи бившег западног дипломате који је живио у Београду. Валери наставља да “успјешан програм Србије превазилази најближе сусједе”.

“Питала сам њемачког бизнисмена, који чека другу дозу вакцине у Београду, када би добио ту исту вакцину у својој земљи. Одговорио ми је: ''Наша вакцинациона кампања је национална срамота, посебно што добијам вакцину која је направљена у Њемачкој”, закључује ауторка текста у ФТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана