Европски суд за људска права одбацио тужбу против Србије због смањења пензија

Танјуг
Европски суд за људска права одбацио тужбу против Србије због смањења пензија

СТРАЗБУР- Европски суд за људска права одбацио је тужбу 11 војних пензионера против државе Србије, коју су поднијели због умањења старосних пензија у периоду од новембра 2014. до септембра 2018. године, наведено је у саопштењу тог суда.

Предмет Жегарац и други против Србије обухвата притужбе 11 војних пензионера да им је исплата старосних пензија смањена од новембра 2014. до септембра 2018. због измјена закона у склопу владиних мјера штедње. 

Закон је стављен ван снаге када је смањен јавни дуг.

Европски суд за људска права одбицио је захтјев, наводећи у образложењу да умањење пензија није било супротно Уставу, нити међународним уговорима које је Србија ратификовала, као и да је ова мера била оправдана.

На основу достављене документације, суд је утврдио да су мјере биле у јавном интересу, како би се обезбиједла финансијска стабилност пензионог система.

Смањење пензија, као дио ширег сета мјера штедње, укинуто је када је процијењено да је јавни дуг стабилизован и остварена уштеда од око 840 милиона евра, наведено је у саопштењу Европског судаза људска права.

У одлуци суда посебно је наведено да је привремена мјера смањења пензија ограничена на примаоце виших пензија као дио напора влада да уравнотежи државни буџет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана