Evropski sud za ljudska prava odbacio tužbu protiv Srbije zbog smanjenja penzija

Tanjug
Evropski sud za ljudska prava odbacio tužbu protiv Srbije zbog smanjenja penzija

STRAZBUR- Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu 11 vojnih penzionera protiv države Srbije, koju su podnijeli zbog umanjenja starosnih penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine, navedeno je u saopštenju tog suda.

Predmet Žegarac i drugi protiv Srbije obuhvata pritužbe 11 vojnih penzionera da im je isplata starosnih penzija smanjena od novembra 2014. do septembra 2018. zbog izmjena zakona u sklopu vladinih mjera štednje. 

Zakon je stavljen van snage kada je smanjen javni dug.

Evropski sud za ljudska prava odbicio je zahtjev, navodeći u obrazloženju da umanjenje penzija nije bilo suprotno Ustavu, niti međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, kao i da je ova mera bila opravdana.

Na osnovu dostavljene dokumentacije, sud je utvrdio da su mjere bile u javnom interesu, kako bi se obezbijedla finansijska stabilnost penzionog sistema.

Smanjenje penzija, kao dio šireg seta mjera štednje, ukinuto je kada je procijenjeno da je javni dug stabilizovan i ostvarena ušteda od oko 840 miliona evra, navedeno je u saopštenju Evropskog sudaza ljudska prava.

U odluci suda posebno je navedeno da je privremena mjera smanjenja penzija ograničena na primaoce viših penzija kao dio napora vlada da uravnoteži državni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana