Европски парламент: Београд и Приштина хитно да нађу рјешење кроз дијалог

Танјуг
Foto: Викимедија

БРИСЕЛ - Извјестиоци и шефови делегација Европског парламента за Београд и Приштину позвали су данас обје стране да хитно пронађу мирно и одрживо рјешење како би се осигурала безбједност свих грађана.

Владимир Билчик, Виола фон Крамон, Тања Фајон и Ромео Францу су у заједничком саопштењу изразили дубоку забринутост због тензија на гранични прелазима Јариње и Брњак и позвали на повратак дијалогу уз посредовање ЕУ.

"Желимо да видимо повлачење специјалне полиције и свих јединица војске и уклањање блокада путева. Требало би престати са једностраним акцијама и провокацијама и запаљивом реториком, које повећавају тензије и утичу на добробит локалних заједница", стоји у писаном саопштењу четири парламентарца.

Они позивају ЕУ и њене партнере да наставе да раде на деескалацији кризе, а лидере Београда и Приштине да користе платформу дијалога уз посредовање ЕУ за рјешавање свих отворених питања, укључујући и она везана за слободу кретања.

"Понављамо да је нормализација односа између Србије и Косова предуслов за приступ обје земље ЕУ, а од суштинског значаја за обезбјеђивање стабилности и просперитета у ширем региону. Позивамо обје стране да се активно и конструктивно поново укључе у дијалог који води специјални представник ЕУ, у циљу доласка до свеобухватног, одрживог и правно обавезујућег споразума", закључује се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана