Evropski parlament: Beograd i Priština hitno da nađu rješenje kroz dijalog

Tanjug
Foto: Vikimedija

BRISEL - Izvjestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali su danas obje strane da hitno pronađu mirno i održivo rješenje kako bi se osigurala bezbjednost svih građana.

Vladimir Bilčik, Viola fon Kramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničkom saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na granični prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovanje EU.

"Želimo da vidimo povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokada puteva. Trebalo bi prestati sa jednostranim akcijama i provokacijama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica", stoji u pisanom saopštenju četiri parlamentarca.

Oni pozivaju EU i njene partnere da nastave da rade na deeskalaciji krize, a lidere Beograda i Prištine da koriste platformu dijaloga uz posredovanje EU za rješavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja.

"Ponavljamo da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova preduslov za pristup obje zemlje EU, a od suštinskog značaja za obezbjeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu. Pozivamo obje strane da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog koji vodi specijalni predstavnik EU, u cilju dolaska do sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana