Еулекс: Остајемо на опрезу, пажљиво пратимо развој ситуације на сјеверу КиМ

Танјуг
Еулекс: Остајемо на опрезу, пажљиво пратимо развој ситуације на сјеверу КиМ

ПРИШТИНА - Еулекс остаје у приправности и пажљиво прати ситуацију на сјеверу Косова и Метохије, речено је Танјугу из сједишта Мисије Европске уније за владавину права на КиМ.

-Што се тиче питања о планираним корацима Еулекса, имајте на уму да Еулекс остаје на опрезу и да пажљиво прати све развоје које се тичу безбједности на Косову, као и безбједности свих општина. Припадници Еулексове полицијске једнице, затим Резервне полицијске јединице, као и наших високих полицијских савјетника и осталог особља надгледају развој ситуације на сјеверу Косова, у координацији са косовском полицијом и Кфором - навели су из Еулекса у писаном одговору Танјугу на питање које кораке Еулекс планира да предузме после најновијих дешавања на сјеверу КиМ.

Из Еулекса су додали да је њихов став у складу с оним што је у петак поручено из седишта Европске уније.

Портпарол ЕУ Петер Стано је у петак изјавио да Брисел најоштрије осуђује сукобе у којима су учествовали косовска полиција и демонстранти на сјеверу КиМ и поручио да сви морају да предузму акције како би одмах деескалирали ситуацију.

Такозвана косовска полиција упала је у петак у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спријече да уђе у општинске просторије.

Том приликом повријеђено је више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Градоначелници четири општине на северу КиМ изабрани су на изборима које су Срби бојкотовали, након што су у новембру прошле године напустили приштинске институције због кршења Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и сталних противправних хапшења Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана