ЕУ: Нацрт закона о вредностима ОВК подрива слободу изражавањa

Танјуг
ЕУ: Нацрт закона о вредностима ОВК подрива слободу изражавањa

ПРИШТИНА - Нацрт закона о вриједностима ОВК подрива слободу изражавања, саопштила је данас Канцеларија Европске уније на Косову на свом Фејсбук профилу.

Канцеларија је навела да се модерне демократије ослањају на критички надзор и информативне дебате, на којима се разговара и интерпретирају историјски догађаји.

ОВК је интегрални дио историје Косова, навела је Канцеларија Европске уније на Косову, али и примјетила да Нацрт закона о заштити ратних вриједности ОВК садржи одредбе које изазивају озбиљну забринутост у односу на право људи да имају своје мишљење, навела је Канцеларија.

Ове одредбе подривају и кажњавају слободу изражавања, кључни елемент европских основних вриједности и основних права загарантованих Уставом Косова и Европском конвенцијом о људским правима, оцијенила је Канцеларија ЕУ на Косову,

Она је позвала надлежне да размотре те одредбе, напомињући да ће, уколико буде усвојен у садашњем формату, закон поткопати локалне и међународне напоре за даље јачање поштовања основних права на Косову о вриједностима ОВК.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана