EU: Nacrt zakona o vrednostima OVK podriva slobodu izražavanja

Tanjug
EU: Nacrt zakona o vrednostima OVK podriva slobodu izražavanja

PRIŠTINA - Nacrt zakona o vrijednostima OVK podriva slobodu izražavanja, saopštila je danas Kancelarija Evropske unije na Kosovu na svom Fejsbuk profilu.

Kancelarija je navela da se moderne demokratije oslanjaju na kritički nadzor i informativne debate, na kojima se razgovara i interpretiraju istorijski događaji.

OVK je integralni dio istorije Kosova, navela je Kancelarija Evropske unije na Kosovu, ali i primjetila da Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrijednosti OVK sadrži odredbe koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost u odnosu na pravo ljudi da imaju svoje mišljenje, navela je Kancelarija.

Ove odredbe podrivaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, ključni element evropskih osnovnih vrijednosti i osnovnih prava zagarantovanih Ustavom Kosova i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ocijenila je Kancelarija EU na Kosovu,

Ona je pozvala nadležne da razmotre te odredbe, napominjući da će, ukoliko bude usvojen u sadašnjem formatu, zakon potkopati lokalne i međunarodne napore za dalje jačanje poštovanja osnovnih prava na Kosovu o vrijednostima OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana