Ескобар: ЗСО ће бити, само је питање да ли са овом или неком будућом владом

ГС
Ескобар
Foto: Танјуг | Ескобар

ПРИШТИНА - Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је данас у Београду да мора одмах доћи до деескалације ситуације на сјеверу Косова, што, како је навео, значи да новоизабрани албански градоначелници не обављају своју функцију из општинских зграда, да се из њих повуку припадници (такозване) Косовске полиције и да се обуставе протести грађана.

Ескобар је у обраћању медијима у Амбасади САД у Београду рекао да се САД и ЕУ надају и новим изборима и да желе да Срби на њима учествују, преноси Косово онлајн.

- Највећи изазов за Србију је да убиједи Србе да се врате у институције. Предсједник Александар Вучић је рекао да ће искористити утицај како би Срби учествовали на изборима - навео је Ескобар који се синоћ заједно са емисаром ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком састао са предсједником Србије.

Што се тиче питања Заједнице српских општина, навео је да ће ње бити.

- Само је питање да ли са овом косовском владом или неком будућом. ЗСО је захтјев који Влада (самопроглашеног) Косова треба да испуни. Он стоји у Бриселском споразуму, у закључцима Савјета ЕУ и у Охридском споразуму. То није споразум између Куртија и Србије, већ између Косова и Србије - рекао је Ескобар.

Он је навео да је Охридски споразум веома важан споразум о нормализацији између Србије и Косова, и да наглашава обавезе обје стране.

- Желимо да две стране сједну заједно и да се фокусирају на имплементациони план и формирање ЗСО. Мислим да можемо да имамо већину елемената постигнутих до краја године - рекао је Ескобар.

На питање новинара који је временски рок за три постављена захтјева, укључујући и нове изборе, да ли је то можда средина јула, или и послије тога, Ескобар је рекао да „сигурно неће да чека до јула”.

- Дакле, сматрам да је највећи изазов за Србију да убиједи Србе на Косову да се врате у институције. То је нешто где смо усклађени са Србијом. Морамо да се постарамо да Срби који учествују на изборима и врате се у институције, буду добродошли - напоменуо је Ескобар.

Он је навео да очекује да дијалог између специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и владе у Приштини буде настављен и након што он оде из Београда.

- Не знам да ли до сада има било какве реакције од Владе Косова. Надам се да ће они препознати да има једна посљедица, коју сам назначио, а то је да, као што сам рекао, окретање леђа евопском приједлогу значи окретање леђа ЕУ, а ту је и Уједињено Краљевство и САД. То је, само по себи, веома озбиљна посљедица. Ми, као њихови пријатељи, охрабрујемо их да сарађују, координирају и ускладе се са нама и да се дође до регионалне стабилности - рекао је Ескобар.

Указао је да је партнерство САД и ЕУ отворено за Косово, али да ако наставе са једностраним акцијама удаљавају се од тог партнерства.

- И то је такође једна од посљедица - навео је Ескобар.

Он је указао да ни у Приштини ни у Београду није давао никакве рокове до када захтјеви САД и ЕУ за деескалацију кризе треба да се испуне.

- И Лајчак и ја након ових посета поднијећемо извјештаје. У петак ћу поднијети рапорт Бијелој кући има ли неког прогреса или не. Лајчак ће поднијети извјештај Борељу. То није рок, али то је наредни корак за мене, а на основу мог извјештаја одлучићемо о наредним потезима - казао је Ескобар.

На почетку свог обраћања, Ескобар је рекао да су САД заинтерсоване за продубљивање односа Србијом, и јачање сарадње у свим областима, нарочито у привреди.

Лајчак и Ескобар су у понедјељак и уторак боравили и у Приштини, гдје су се између осталог састали и са премијером и предсједницом самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, као и са представницима Српске листе и косовске опозиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана