Ескобар: Прихватање европског плана био би важан корак ка нормализацији односа

Танјуг
Ескобар: Прихватање европског плана био би важан корак ка нормализацији односа

ВАШИНГТОН- Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би прихватање европског плана био важан корак за нормализацију односа Београда и Приштине и још једном поновио да је примјена Бриселског споразума и формирање Заједница српских општина (ЗСО) законска обавеза Приштине која се мора испунити.

Он је у интервјуу за портал "Павловић тудеј" рекао да САД у потпуности подржавају дијалог који води ЕУ како би се постигла нормализација у односима Београда и Приштине.

"Прије свега, мислимо да дијалог има добар план. Сада мислимо да је француско-њемачки приједлог, који подржавамо, а присуствовао сам када је представљен (у Београду), важан корак ка нормализацији", рекао је Ескобар.

Додаје да се САД надају да ће га обје стране прихватити и одмах почети са примјеном и да је формирање ЗСО једна од основа нормализације односа.

"У међувремену, постоји доста области које постоје у оквиру Бриселског споразума које остају неиспуњене. Једна од најважнијих је формирање ЗСО", навео је Ескобар.

Истиче да ће ЗСО морати да буде спроведена у неком тренутку и додаје да су Бриселски споразум нешто што су договорили Београд и Приштина, и без обзира на то што садашњи представници привремених приштинских институција не прихватају тај споразум, он ће морати да се спроведе у једном тренутку.

Наглашава да су САД спремне да размотре сваку тачку француско-њемачког приједлога, а да жеље да се преговара о његовим анексима сматра конструктивним.

Ескобар вјерује да ће предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти прихватити француско-њемачки план јер, како је рекао, "надам се да обојица виде прилике" да се споразумом успостави, одржив и предвидљив однос између Београда у Приштине.

На питање новинарке "како гледа на расправу у Скупштини Србије" на којој је представљен извјештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, а којој присуствује и предсједник Србије Александар Вучић, Ескобар истиче да је то је "значајан корак напријед".

Додаје да га не чуди бурна атмосфера је је питање КиМ веома емотивна ствар за Србију.

На коментар новинарке да "без снажног америчког вођства, ЕУ не може да помјери иглу у Приштини", Ескобар одговара да не сматра да под вођством ЕУ ништа није договорено и да, иако блиско сарађује са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, он не учествује у преговорима и искључиво их води ЕУ.

На питање "шта је сада тако конкретно и хитно" па ЕУ и САД инсистирају на брзом усвајању и имплементацији плана, Ескобар каже да је у посљедњих годину и по дана ескалирала конфронтација између Београда и Приштине и да прво треба прекинути "циклус конфронтације и насилних сукоба".

Ескобар додаје да став САД остаје непромијењењен и да за Вашингтон коначно рјешење обухвата међусобно признање и чланство тзв. Косова у међународним институцијама.

"За нас би међусобно признање требало да буде крајњи циљ, важан. Мислимо да све земље региона треба да се међусобно признају, да смање баријере у трговини, да помогну у рјешавању неких од отворених проблема преосталих из 90-их и да крену напријед ка европским интеграцијама", рекао је Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана