Eskobar: Prihvatanje evropskog plana bio bi važan korak ka normalizaciji odnosa

Tanjug
Eskobar: Prihvatanje evropskog plana bio bi važan korak ka normalizaciji odnosa

VAŠINGTON- Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi prihvatanje evropskog plana bio važan korak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i još jednom ponovio da je primjena Briselskog sporazuma i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) zakonska obaveza Prištine koja se mora ispuniti.

On je u intervjuu za portal "Pavlović tudej" rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi EU kako bi se postigla normalizacija u odnosima Beograda i Prištine.

"Prije svega, mislimo da dijalog ima dobar plan. Sada mislimo da je francusko-njemački prijedlog, koji podržavamo, a prisustvovao sam kada je predstavljen (u Beogradu), važan korak ka normalizaciji", rekao je Eskobar.

Dodaje da se SAD nadaju da će ga obje strane prihvatiti i odmah početi sa primjenom i da je formiranje ZSO jedna od osnova normalizacije odnosa.

"U međuvremenu, postoji dosta oblasti koje postoje u okviru Briselskog sporazuma koje ostaju neispunjene. Jedna od najvažnijih je formiranje ZSO", naveo je Eskobar.

Ističe da će ZSO morati da bude sprovedena u nekom trenutku i dodaje da su Briselski sporazum nešto što su dogovorili Beograd i Priština, i bez obzira na to što sadašnji predstavnici privremenih prištinskih institucija ne prihvataju taj sporazum, on će morati da se sprovede u jednom trenutku.

Naglašava da su SAD spremne da razmotre svaku tačku francusko-njemačkog prijedloga, a da želje da se pregovara o njegovim aneksima smatra konstruktivnim.

Eskobar vjeruje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatiti francusko-njemački plan jer, kako je rekao, "nadam se da obojica vide prilike" da se sporazumom uspostavi, održiv i predvidljiv odnos između Beograda u Prištine.

Na pitanje novinarke "kako gleda na raspravu u Skupštini Srbije" na kojoj je predstavljen izvještaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara, a kojoj prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Eskobar ističe da je to je "značajan korak naprijed".

Dodaje da ga ne čudi burna atmosfera je je pitanje KiM veoma emotivna stvar za Srbiju.

Na komentar novinarke da "bez snažnog američkog vođstva, EU ne može da pomjeri iglu u Prištini", Eskobar odgovara da ne smatra da pod vođstvom EU ništa nije dogovoreno i da, iako blisko sarađuje sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, on ne učestvuje u pregovorima i isključivo ih vodi EU.

Na pitanje "šta je sada tako konkretno i hitno" pa EU i SAD insistiraju na brzom usvajanju i implementaciji plana, Eskobar kaže da je u posljednjih godinu i po dana eskalirala konfrontacija između Beograda i Prištine i da prvo treba prekinuti "ciklus konfrontacije i nasilnih sukoba".

Eskobar dodaje da stav SAD ostaje nepromijenjenjen i da za Vašington konačno rješenje obuhvata međusobno priznanje i članstvo tzv. Kosova u međunarodnim institucijama.

"Za nas bi međusobno priznanje trebalo da bude krajnji cilj, važan. Mislimo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, da pomognu u rješavanju nekih od otvorenih problema preostalih iz 90-ih i da krenu naprijed ka evropskim integracijama", rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana