Епархија рашко-призренска :Напади на објекте СПЦ имају етничку и вјерску позадину

Танјуг
Епархија рашко-призренска :Напади на објекте СПЦ имају етничку и вјерску позадину

ГРАЧАНИЦА - Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због најновијих напада на вјерске објекте Српске православне цркве на Косову и Метохији, од којих је посљедњи каменовање цркве Свете Петке у Витини.

У саопштењу епархије оцјењује се да најновији талас насиља није само, како привремене косовске институције воле да кажу, дио свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама, већ да највећим делом имају етничку и вјерску позадину.

Како наводе, ти напади усмјерени су конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

Из епархије подсјећају да су на Ђурђевдан са звонаре храма Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту непознате особе покушале да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника, а да су из цркве у Партешу украдени новац и црквене драгоцености.

И црква у Драјковцу код Штрпца је опљачкана, као и храм Светог Димитрија у Доњој Битињи, а највећа штета је начињена поред храма у Витомирици где је украден грађевински материјал у вредности од 4.000 евра.

У заштићеној зони храма Пресвете Богородице у Липљану, свештеник је пријавио каменовање цркве полицији, а приликом тог инцидента, поломљен је прозор на цркви из 14-ог века.

Како се наводи у саопштењу епархије, свештеник је пријавио инцидент полицији, међутим реакција је изостала јер дежурни полицајци нису знали српски, а о инциденту је обавештен УМНИК и међународни представници.

Прије неколико дана каменована је и црква Светог Јована Крститеља у центру Пећи позната као „Митрополија", а том приликом је разбијен прозор.

Наводећи да су нападачи ушли у црквену порту коју наводно обезбјеђује полиција или су цркву гађали из оближње зграде, у саопштењу се упозорава на то да је свештеник који живи сам у парохијском дому поред цркве забринут јер је та црква, као и многе друге, била запаљена и оскрнављена у великим албанским нередима 2004. године.

Из епархије истичу да раније пријављене нападе и пљачке, које је полиција наводно преузела у истрагу нису решени или барем Епархија о томе није обавештена, нити је штета надокнађена.

Епархија ће о најновијим нападима упознати шефа Европске мисије на Косову и шефа мисије Еулекса као и амбасадоре Квинте, али и представнике КФОР-а.

„Жалбе косовским институцијама су беспредметне јер управо је ово насиље производ агресивне реторике која долази из самог врха косовских институција, које уместо да решавају проблеме становништва, економије и суочавају се са пандемијом Ковида, свакодневно нападају Србију најгорим речима и колективно оптужују српски народ, па чак и нашу Цркву", наводи се у саопштењу.

Додаје се да такво понашање директно производи опасан потенцијал за насиље, а да притисак на Србе отежава свакодневни живот нашег народа, који је већ изгубио свако повјерење у полицију и институције косовских Албанаца због непоштовања закона и судских одлука.

Од међународних представника Епархија ће затражити додатну заштиту од кршења основних вјерских и људских права, а од институција Србије, за које наводе да им редовно помажу, очекују да решавање њихових проблема покрене на вишем међународном нивоу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана