Eparhija raško-prizrenska :Napadi na objekte SPC imaju etničku i vjersku pozadinu

Tanjug
Eparhija raško-prizrenska :Napadi na objekte SPC imaju etničku i vjersku pozadinu

GRAČANICA - Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih napada na vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, od kojih je posljednji kamenovanje crkve Svete Petke u Vitini.

U saopštenju eparhije ocjenjuje se da najnoviji talas nasilja nije samo, kako privremene kosovske institucije vole da kažu, dio svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama, već da najvećim delom imaju etničku i vjersku pozadinu.

Kako navode, ti napadi usmjereni su konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

Iz eparhije podsjećaju da su na Đurđevdan sa zvonare hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu nepoznate osobe pokušale da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika, a da su iz crkve u Partešu ukradeni novac i crkvene dragocenosti.

I crkva u Drajkovcu kod Štrpca je opljačkana, kao i hram Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji, a najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra.

U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik je prijavio kamenovanje crkve policiji, a prilikom tog incidenta, polomljen je prozor na crkvi iz 14-og veka.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, sveštenik je prijavio incident policiji, međutim reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski, a o incidentu je obavešten UMNIK i međunarodni predstavnici.

Prije nekoliko dana kamenovana je i crkva Svetog Jovana Krstitelja u centru Peći poznata kao „Mitropolija", a tom prilikom je razbijen prozor.

Navodeći da su napadači ušli u crkvenu portu koju navodno obezbjeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade, u saopštenju se upozorava na to da je sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut jer je ta crkva, kao i mnoge druge, bila zapaljena i oskrnavljena u velikim albanskim neredima 2004. godine.

Iz eparhije ističu da ranije prijavljene napade i pljačke, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni ili barem Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena.

Eparhija će o najnovijim napadima upoznati šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte, ali i predstavnike KFOR-a.

„Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom Kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod, pa čak i našu Crkvu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje, a da pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda, koji je već izgubio svako povjerenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja osnovnih vjerskih i ljudskih prava, a od institucija Srbije, za koje navode da im redovno pomažu, očekuju da rešavanje njihovih problema pokrene na višem međunarodnom nivou.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana